• Kollegor är inte enbart viktiga för vår trivsel på jobbet, utan har har även betydelse för privatlivet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kollegorna viktiga – inte bara på jobbet

Publicerad 12 mars 2019, kl 13:14

Det gäller att omge sig med bra kollegor. Bara familj och vänner har större inflytande på våra liv, visar en undersökning.

Ibland sägs det att jobbarkompisarnas betydelse skulle minska i takt med att både vi och samhället blir allt mer individualistiska. Men ändå är det väl ingen som tvivlar på att både kollegor och chefer har en avgörande betydelse för arbetsglädje och välmående på jobbet.

Men deras påverkan upphör inte när vi packar ihop portföljen och går hem på kvällen. Av en ny undersökning gjord av Blocket Jobb och Kantar Sifo framgår att de ofta har en betydelse även för det övriga livet.

Överlägset vanligast är dock att familjen (85 procent procent) anses ha haft störst inflytande. Därefter följer vänner (52 procent), kollegor (43 procent) och chefer (37 procent). Även lärare (31 procent) och influencers (5 procent) finns med på listan.

I undersökningen deltog tusen personer i åldern 18-65 år. I ”stor betydelse” innefattas svarsalternativen ”ganska stort inflytande” och ”mycket stort inflytande”. Med ”influencers” avses exempelvis kändisar och politiker.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-04-02.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fick sparken på mejl efter att ha sagt upp sig

  Två bröder som sagt upp sig från ett taksaneringsföretag för att jobba hos en konkurrent, blev avskedade och anklagade för bensinstöld under uppsägningstiden. Unionen stämmer nu arbetsgivaren för ena broderns räkning.

 • Läs även...

  Därför firar vi fössta tossdan i mass

  En småländsk tradition håller sakta men säkert på att infiltrera svensk arbetsmarknad. Marsipantillverkare och konditorier gnuggar händerna av förtjusning över kravet på massipantårta fössta tossdan i mass.

 • Läs även...

  Män mobbas oftare på nätet

  När mobbning på jobbet flyttar till nätet är män och chefer mer utsatta. Och förövarna får ofta hjälp av personer utanför arbetsplatsen. Särskilt aggressiv är mobbningen på Facebook och i bloggar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.