Annons
 • Kollegor är inte enbart viktiga för vår trivsel på jobbet, utan har har även betydelse för privatlivet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kollegorna viktiga – inte bara på jobbet

Publicerad 12 mars 2019, kl 13:14

Det gäller att omge sig med bra kollegor. Bara familj och vänner har större inflytande på våra liv, visar en undersökning.

Ibland sägs det att jobbarkompisarnas betydelse skulle minska i takt med att både vi och samhället blir allt mer individualistiska. Men ändå är det väl ingen som tvivlar på att både kollegor och chefer har en avgörande betydelse för arbetsglädje och välmående på jobbet.

Men deras påverkan upphör inte när vi packar ihop portföljen och går hem på kvällen. Av en ny undersökning gjord av Blocket Jobb och Kantar Sifo framgår att de ofta har en betydelse även för det övriga livet.

Överlägset vanligast är dock att familjen (85 procent procent) anses ha haft störst inflytande. Därefter följer vänner (52 procent), kollegor (43 procent) och chefer (37 procent). Även lärare (31 procent) och influencers (5 procent) finns med på listan.

I undersökningen deltog tusen personer i åldern 18-65 år. I ”stor betydelse” innefattas svarsalternativen ”ganska stort inflytande” och ”mycket stort inflytande”. Med ”influencers” avses exempelvis kändisar och politiker.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ineffektiva möten stor tidstjuv

  Tjänstemän i Sverige tillbringar fem veckor av sin årsarbetstid sittande i möten, varav bara åtta procent är effektiva. För ett företag med 50 anställda beräknas kostnaden för mötena vara minst 3,7 miljoner kronor per år.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  5 filmer om arbetslivet

  Få manusförfattare har slagit mynt av dramatiken som kan uppstå på en arbetsplats. Här är fem fina undantag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.