Annons
Annons
 • Kollegor är inte enbart viktiga för vår trivsel på jobbet, utan har har även betydelse för privatlivet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kollegorna viktiga – inte bara på jobbet

Publicerad 12 mars 2019, kl 13:14

Det gäller att omge sig med bra kollegor. Bara familj och vänner har större inflytande på våra liv, visar en undersökning.

Ibland sägs det att jobbarkompisarnas betydelse skulle minska i takt med att både vi och samhället blir allt mer individualistiska. Men ändå är det väl ingen som tvivlar på att både kollegor och chefer har en avgörande betydelse för arbetsglädje och välmående på jobbet.

Men deras påverkan upphör inte när vi packar ihop portföljen och går hem på kvällen. Av en ny undersökning gjord av Blocket Jobb och Kantar Sifo framgår att de ofta har en betydelse även för det övriga livet.

Överlägset vanligast är dock att familjen (85 procent procent) anses ha haft störst inflytande. Därefter följer vänner (52 procent), kollegor (43 procent) och chefer (37 procent). Även lärare (31 procent) och influencers (5 procent) finns med på listan.

I undersökningen deltog tusen personer i åldern 18-65 år. I ”stor betydelse” innefattas svarsalternativen ”ganska stort inflytande” och ”mycket stort inflytande”. Med ”influencers” avses exempelvis kändisar och politiker.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Konflikt om kontor ledde till avsked

  Att äga en del av det företag man jobbar på betyder inte att man sitter säkert som anställd. En Unionenmedlem som också var delägare och styrelsemedlem, blev avskedad av sin medgrundare under en bitter konflikt.

 • Läs även...

  Vänskap på jobbet gynnar företaget

  Att ha en BFF på jobbet är ingen dum idé – varken för arbetsgivaren eller den anställde. Vänskap främjar både företagets vinst, säkerheten på jobbet och kundernas lojalitet med företaget, enligt en amerikansk undersökning.

 • Läs även...

  36 frågor gör oss till vänner på jobbet

  Chefer som stör sig på vänskapsband mellan medarbetare är ute och cyklar. Kamratskap på jobbet leder till effektivare team, säkrare arbetsplatser och friskare medarbetare, hävdar utbildningsföretaget Lernia.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.