• Kollegor är inte enbart viktiga för vår trivsel på jobbet, utan har har även betydelse för privatlivet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kollegorna viktiga – inte bara på jobbet

Publicerad 12 mars 2019, kl 13:14

Det gäller att omge sig med bra kollegor. Bara familj och vänner har större inflytande på våra liv, visar en undersökning.

Ibland sägs det att jobbarkompisarnas betydelse skulle minska i takt med att både vi och samhället blir allt mer individualistiska. Men ändå är det väl ingen som tvivlar på att både kollegor och chefer har en avgörande betydelse för arbetsglädje och välmående på jobbet.

Men deras påverkan upphör inte när vi packar ihop portföljen och går hem på kvällen. Av en ny undersökning gjord av Blocket Jobb och Kantar Sifo framgår att de ofta har en betydelse även för det övriga livet.

Överlägset vanligast är dock att familjen (85 procent procent) anses ha haft störst inflytande. Därefter följer vänner (52 procent), kollegor (43 procent) och chefer (37 procent). Även lärare (31 procent) och influencers (5 procent) finns med på listan.

I undersökningen deltog tusen personer i åldern 18-65 år. I ”stor betydelse” innefattas svarsalternativen ”ganska stort inflytande” och ”mycket stort inflytande”. Med ”influencers” avses exempelvis kändisar och politiker.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Bra kollegor viktigare än hög lön

  Trevliga kollegor och en bra chef är viktigare än hög lön för att vi ska trivas på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Manpower.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Fick sparken på mejl efter att ha sagt upp sig

  Två bröder som sagt upp sig från ett taksaneringsföretag för att jobba hos en konkurrent, blev avskedade och anklagade för bensinstöld under uppsägningstiden. Unionen stämmer nu arbetsgivaren för ena broderns räkning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.