Annons
Annons
 • Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega. Foto: Anders Wiklund/TT

Kollektivavtal bristvara på småföretag

Publicerad 17 oktober 2014, kl 14:26

Många mindre företag väljer att inte gå med i någon arbetsgivarorganisation och många saknar kollektivavtal. Allra sämst är det i vissa tjänstebranscher där bara runt vart sjätte företag är med. Hos arbetsgivarorganisationen Almega är man inte överraskad.

Kollektivavtal kan arbetsgivare skaffa sig på två sätt: genom att gå med i en arbetsgivarorganisation eller teckna hängavtal med facket. Men väldigt många småföretag, företag med upp till 50 anställda, gör varken eller. Det visar en studie gjord av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Vanligast med avtal är det på industrisidan, där 67 procent av företagen hade avtal 2010. Mest sällsynt är det inom tjänstesektorn. Här handlar det om att 38 procent har avtal, omkring 30 procent via medlemskap i en arbetsgivarorganisation.

Bland exempelvis datakonsultföretag, PR-firmor och reklambyråer är intresset för att vara med i en arbetsgivarorganisation ännu lägre, bara 16 procent hade anslutit sig.

Men Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega som organiserar 10 700 företag inom tjänstesektorn, anser inte att siffrorna är oroväckande.

- Jag tycker inte det, vänder du på kuttingen ser du att omkring 90 procent av alla anställda omfattas av kollektivavtal.

En anledning till det är att samtliga anställda i offentlig sektor omfattas av kollektivavtal. En annan att en stor del av de anställda i privat sektor finns i storföretagen. I privat sektor omfattas 85 procent av de anställda, enligt den statistik som Anders Kjellberg redovisar.

Men visst finns potentialen för arbetsgivarorganisationerna att växa, medger Jonas Milton, enligt vem Almega jobbar aktivt med detta bland annat gentemot kommunikationsbyråer, medieföretag, IT-företag och vissa konsultbolag.

- Vi jobbar systematiskt med det här, även tillsammans med facken. Men för många nya företag är inte kollektivavtal självklara. Man upplever dem som lite otidsenliga. Dels kan pensionsavtalen upplevas som dyra, dels är det svårt att förklara varför löneavtalet ska ge löneökningar i alla lägen oavsett hur företaget går. Ibland tycker man även att vissa regler kring arbetstider är krångliga.

Jonas Milton anser inte heller att det är besvärande att en hel del företag väljer att teckna hängavtal med facket i stället för att gå med i en arbetsgivarorganisation.

- Hängavtalen är oftast en väg in i det hela, vi upplever att de är ganska enkla att få in senare. Vi har också ett relativt stort antal företag som vi har serviceavtal med och som inte omfattas av kollektivavtalet. Det är framför allt företag i nya branscher. Då tycker vi att det är bättre att ha ett bra samarbete med dem än att de går till advokater på stan. Det har också visat sig vara ett bra sätt att få in dem i systemet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

  Kollektivavtalen fortsätter lysa med sin frånvaro i spelutvecklingsbranschen. Endast en handfull av 400 svenska spelutvecklarföretag omfattas av avtal.

 • Läs även...

  Kollektivavtal ska bekämpa sextrakasserier

  Facket Vision har tagit fram ett förslag på kollektivavtal mot sexuella trakasserier på jobbet. Unionen följer utvecklingen med intresse och anser att diskrimineringslagen är för luddig.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Facket tar fajt för tjänstepension efter 65

  Du som fortsätter jobba efter 65 får inte längre pengar insatta till din tjänstepension. Fel, anser facket som inlett förhandlingar med arbetsgivarsidan för att få till en ändring.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.