Annons
 • Svenska Röda Korset omfattas redan i dag av kollektivavtal. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Kollektivavtal kan bli krav för 90-konto

Publicerad 21 februari 2017, kl 14:12

Seriösa organisationer som samlar in pengar ska ha kollektivavtal, anser Unionen. På Svensk Insamlingskontroll, som beviljar 90-konton, finns ett tydligt intresse för att diskutera saken.

Shadé Jalali, utredare på Unionen, tycker att det är självklart att organisationer med 90-konto också ska ha kollektivavtal.

– När man ger pengar till en organisation vill man också veta att de anställda har det bra och omfattas av avtal och försäkringar. Man vill att de pengar man ger hanteras på ett bra sätt. För oss är det viktigt att synliggöra de anställdas villkor och hur dessa påverkar arbetet.

Utsikterna att få igenom kravet på kollektivavtal för att få 90-konto borde vara goda. Bakom Svensk Insamlingskontroll står nämligen parterna på arbetsmarknaden. I styrelsen sitter representanter för TCO, Saco, LO och Svenskt Näringsliv.

Läs mer: Låga löner i civilsamhället

På Svensk Insamlingskontroll säger kanslichefen Lena Hörnblad att det inte har funnits någon diskussion om krav på kollektivavtal sedan hon kom in i organisationen 2013. På rak arm kan hon inte se något hinder för att kräva avtal.

– Men det är en så stor variation mellan 90-kontoorganisationerna, alltifrån de största till små föreningarna som kanske inte har någon eller bara någon enstaka anställd. Det kan vara svårt att ha ett sådant krav för den bredden, sedan kan jag tänka mig att många av de med stor personalstyrka redan har det.

Jenny Bodell Hagberg sitter i Svensk Insamlingskontrolls styrelse för TCO:s räkning. Inte heller hon kan minnas att frågan har varit uppe till diskussion under hennes fyra år i styrelsen. Däremot nappar hon direkt på idén och säger att hon själv tänker ta upp den.

– Absolut, jag kan ta med mig den till styrelsemötet i mars.

Läs mer: Viktigt att våga säga nej

90-konto

90-konton fungerar som en kvalitetsstämpel för organisationer som samlar in pengar. Minst 75 procent av de insamlade pengarna ska gå till insamlingens ändamål. I dag finns cirka 420 organisationer 90-konto.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.