Annons
Annons
 • IF Metalls dåvarande ordförande Stefan Löfven och Unionens Cecilia Fahlberg i en presskonferens i samband med avtalsrörelsen 2011. Foto: TT

Kollektivavtal - för och emot

Publicerad 1 september 2014, kl 15:48

Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter kommer överens om kollektivavtal som reglerar allt från löner och övertid till pensioner och anställningsvillkor. Det ger en stabil och bra arbetsmarknad. Men blir det alltid bättre?

Kollega har pratat med några vars arbetsgivare under det senaste året tecknat avtal och de upplever både fördelar och nackdelar. Läs mer om det här.

Sedan finns det arbetsgivare och rådgivare som tjänar på att undergräva förtroendet för kollektivavtalen, vilket har lett till att mängder av myter uppstått – som att bara låginkomsttagare tjänar på att omfattas av avtalen, eller att avtalen innebär intrång i den enskildes valfrihet och integritet. Unionens ombudsman Gunilla Krieg reder ut missförstånden.

På callcenterföretaget Makalös sades de anställda upp när företaget tecknade kollektivavtal. Istället tog man in studenter på timanställningar, som inte omfattades av avtalet.

- Det är klart att det blir billigare. Det här är ett sätt att gå runt kollektivavtalet, säger Jan Mario Vangen, ordförande för Unionens klubb på företaget.

Det nekar arbetsgivaren till. Avtalet var inte alls orsaken till uppsägningarna, det rådde arbetsbrist menar Makalös vd Björn Jacobsen. På Unionen håller man koll på utvecklingen, men menar att krumbukter som den på Makalös inte verkar vara något som satts i system. Läs mer om det här.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.