Annons
Annons
 • Föräldrar anställda av Grästorp kommun, som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år, får en extra månadslön. Foto: TT

Kommun ger bonus till jämställda föräldrar

Publicerad 11 april 2014, kl 10:59

Grästorps kommun inför en egen jämställdhetsbonus. Föräldrar som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år får en extra månadslön.

- Kan vi som arbetsgivare påverka och öka incitamentet för föräldrar att dela lika är det bra. Att både föräldrar tar ansvar för sina barn ser vi som en samhällsfråga och där är föräldraledigheten central, säger Grästorp kommuns personalchef Elisabeth Funck.

Jobbar båda föräldrarna inom kommunen blir det två extra månadslöner i bonus. Det måste inte vara exakt 50/50 utan en avvikelse på fem procent är okej.

Beslutet fattades i samband med att kommunen i tisdags antog sin jämställdhetsplan. Och den kommer att omfatta barn som föds från och med första juli i år. Föräldraledigheten ska delas lika under barnets första ett och ett halvt år.

Mammor tar ut 75,2 procent

 • Förra året tog mammor ut 75,2 procent av föräldrapenningen, enligt Försäkringskassan. Fortsätter vi i den takten kommer mammor och pappor att dela lika 2040.
 • 2008 infördes jämställdhetsbonus om max 13 500 kronor till föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. Försäkringskassan börjar räkna när den förälder som varit hemma kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar.
 • 2013 betaldes 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till runt 190 000 personer.
 • Läs även...

  De delar helt lika på föräldraledigheten

  När Tommi och Linda Agetoft fick barn valde de att dela föräldraledigheten rakt av från början. De ville båda vara närvarande i sin bebis utveckling – och samtidigt ha kvar en fot i arbetslivet.

 • Läs även...

  Låg kunskap om föräldrapenning

  Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  Kvinnor kan IT

  Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.