Annons
 • Föräldrar anställda av Grästorp kommun, som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år, får en extra månadslön. Foto: TT

Kommun ger bonus till jämställda föräldrar

Publicerad 11 april 2014, kl 10:59

Grästorps kommun inför en egen jämställdhetsbonus. Föräldrar som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år får en extra månadslön.

- Kan vi som arbetsgivare påverka och öka incitamentet för föräldrar att dela lika är det bra. Att både föräldrar tar ansvar för sina barn ser vi som en samhällsfråga och där är föräldraledigheten central, säger Grästorp kommuns personalchef Elisabeth Funck.

Jobbar båda föräldrarna inom kommunen blir det två extra månadslöner i bonus. Det måste inte vara exakt 50/50 utan en avvikelse på fem procent är okej.

Beslutet fattades i samband med att kommunen i tisdags antog sin jämställdhetsplan. Och den kommer att omfatta barn som föds från och med första juli i år. Föräldraledigheten ska delas lika under barnets första ett och ett halvt år.

Mammor tar ut 75,2 procent

 • Förra året tog mammor ut 75,2 procent av föräldrapenningen, enligt Försäkringskassan. Fortsätter vi i den takten kommer mammor och pappor att dela lika 2040.
 • 2008 infördes jämställdhetsbonus om max 13 500 kronor till föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. Försäkringskassan börjar räkna när den förälder som varit hemma kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar.
 • 2013 betaldes 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till runt 190 000 personer.
Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Feta blir diskriminerade

  Många överviktiga upplever att de blir illa behandlade i arbetslivet. I Danmark pågår ett rättsfall där en dagbarnvårdare hävdar att han blev diskriminerad på grund av sin vikt när han blev uppsagd.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Lag mot jobbmejl inget för facket

  Det är viktigt att värna de anställdas fritid, men i Sverige regleras tillgänglighetsfrågan bäst lokalt på arbetsplatsen, anser Unionens samhällspolitiske chef, Henrik Ehrenberg.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

 • Läs även...

  Pappaledighet kan bli EU-lag

  Vardera föräldern får rätt till fyra månaders ledighet fram till barnets tolvårsdag. Ledigheten blir obligatorisk och kan inte överlåtas på den andre föräldern. Dessutom ges möjlighet att ta ut sjukdagar för att ta hand om släktingar. Det är några av lagförslagen som kommer att gälla inom hela EU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.