Annons
Annons
 • De som sägs upp från Ericsson ska få sin kunskap intygad för att lättare få nya jobb. Foto: Pontus Lundahl / TT

Kompetensintyg ska ge uppsagda jobb

Publicerad 1 februari 2017, kl 10:40

Förra året varslades 3 000 anställda på Ericsson i Sverige. De har bred och unik kompetens – men många saknar högskoleutbildning. Nu ska fyra lärosäten se till att deras kunskaper sätts på pränt.

2016 var ett mörkt år för många Ericssonanställda: runt 3 000 av dem varslades om uppsägning. Exakt hur många som sägs upp är inte färdigförhandlat, men klart är att väldigt många snart måste se sig om efter ett nytt arbete.

Ett sätt att underlätta för jobbsökarna är att validera deras kompetens. Validering innebär att man tar reda på vad någon kan och sedan intygar kunskapen. Genom valideringen kan man också upptäcka kunskapsluckor så att en person får möjlighet att komplettera med utbildning som ökar möjligheten till anställning.

Läs mer: Bye bye Ericsson

I höstas skickade Unionen ett brev till regeringen där förbundet föreslog ett valideringsprojekt. Regeringens samordnare - som arbetar för att minska effekterna av Ericssonkrisen - nappade och nu verkar projektet bli av. Fyra lärosäten: KTH, Chalmers, Linköpings universitet och högskolan i Borås, arbetar just nu med att ta fram en modell för validering av kompetens.

Ove Johansson, klubbordförande för Unionen på Ericsson i Borås, säger att han ännu inte har hunnit sätta sig in i projektet. Men han gillar idén och tror att många av de anställda i Borås kan ha nytta av validering.

– Här har många kommit till Ericsson direkt från gymnasiet och arbetat sig upp, exempelvis från tekniker till testingenjör. Men de saknar högskolekompetens. Vår förhoppning är att de ska kunna få sin kunskap validerad och sedan komplettera med några kurser för att få en examen. Arbetsmarknaden här är ändå hyfsat god för tjänstemän, men vi tror att validering kan underlätta för den som blir uppsagd, säger han.

Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på Unionen. Han hoppas att projektet kommer igång snart.

– Tidsfaktorn är väldigt viktig om projektet ska bli lyckat. Ju längre tid som går desto större blir utmaningen. Men förutsättningarna är bra eftersom det nu finns ett stort privat företag att samverka med, säger han.

Enligt Henrik Ehrenberg kan projektet, om det visar sig fungera bra, användas som modell vid andra varsel.

– Det här är ett samhällsviktigt projekt som inte bara rör de personer som varslats från Ericsson. Vi är jätteglada att vårt förslag föll så väl ut – att samordnarna såg nyttan. Och samordnarna ska ha en stor eloge för att de lyckats samla alla parter.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.