Annons
 • De som sägs upp från Ericsson ska få sin kunskap intygad för att lättare få nya jobb. Foto: Pontus Lundahl / TT

Kompetensintyg ska ge uppsagda jobb

Publicerad 1 februari 2017, kl 10:40

Förra året varslades 3 000 anställda på Ericsson i Sverige. De har bred och unik kompetens – men många saknar högskoleutbildning. Nu ska fyra lärosäten se till att deras kunskaper sätts på pränt.

2016 var ett mörkt år för många Ericssonanställda: runt 3 000 av dem varslades om uppsägning. Exakt hur många som sägs upp är inte färdigförhandlat, men klart är att väldigt många snart måste se sig om efter ett nytt arbete.

Ett sätt att underlätta för jobbsökarna är att validera deras kompetens. Validering innebär att man tar reda på vad någon kan och sedan intygar kunskapen. Genom valideringen kan man också upptäcka kunskapsluckor så att en person får möjlighet att komplettera med utbildning som ökar möjligheten till anställning.

Läs mer: Bye bye Ericsson

I höstas skickade Unionen ett brev till regeringen där förbundet föreslog ett valideringsprojekt. Regeringens samordnare - som arbetar för att minska effekterna av Ericssonkrisen - nappade och nu verkar projektet bli av. Fyra lärosäten: KTH, Chalmers, Linköpings universitet och högskolan i Borås, arbetar just nu med att ta fram en modell för validering av kompetens.

Ove Johansson, klubbordförande för Unionen på Ericsson i Borås, säger att han ännu inte har hunnit sätta sig in i projektet. Men han gillar idén och tror att många av de anställda i Borås kan ha nytta av validering.

– Här har många kommit till Ericsson direkt från gymnasiet och arbetat sig upp, exempelvis från tekniker till testingenjör. Men de saknar högskolekompetens. Vår förhoppning är att de ska kunna få sin kunskap validerad och sedan komplettera med några kurser för att få en examen. Arbetsmarknaden här är ändå hyfsat god för tjänstemän, men vi tror att validering kan underlätta för den som blir uppsagd, säger han.

Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på Unionen. Han hoppas att projektet kommer igång snart.

– Tidsfaktorn är väldigt viktig om projektet ska bli lyckat. Ju längre tid som går desto större blir utmaningen. Men förutsättningarna är bra eftersom det nu finns ett stort privat företag att samverka med, säger han.

Enligt Henrik Ehrenberg kan projektet, om det visar sig fungera bra, användas som modell vid andra varsel.

– Det här är ett samhällsviktigt projekt som inte bara rör de personer som varslats från Ericsson. Vi är jätteglada att vårt förslag föll så väl ut – att samordnarna såg nyttan. Och samordnarna ska ha en stor eloge för att de lyckats samla alla parter.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.