Annons

Konflikter på jobbet går att lösa

Publicerad 21 september 2009, kl 13:32

Missförstånd är en vanlig orsak till konflikter. Likaså när det är oklart vem som ska göra vad på jobbet. Men det är schismer som går att lösa genom att man pratar med varandra. Sedan finns det tvister där chefen måste ta fram yxan.

Lever du i en konfliktfylld miljö en längre tid utan att göra något åt det kommer det att tära på dina krafter. I värsta fall blir du sjuk. Men alla konflikter är inte värda att satsa på, en del är bättre att strunta i, skriver Kerstin Ljungström och Tom Sagerberg i boken Konflikter på jobbet!

Om du är inblandad i en konflikt, som inte är så stor för dig känslomässigt men som är viktig för någon annan, måste du ändå ta ditt ansvar. Säg inte "äsch, det där är väl inget att bråka om" för det kan tolkas som om du inte tycker att den andra personen är viktig. Vi har alla ansvar för hur vi mår på arbetsplatsen.

Tre typer av konflikter kan lösas genom att man diskuterar med varandra. Missförstånd uppstår när du inte känner till de andras utgångspunkter utan förutsätter att ni tänker lika. Om du frågar "hur menar du?" behöver samtalet inte spåra ur.

Rollkonflikter uppkommer när det är oklart vem som gör vad och vad som egentligen ingår i ens yrkesroll. Det kan leda till dubbelarbete eller att ingen utför arbetsuppgifterna. I sak- och faktakonflikter ligger tyngdpunkten på vad som är rätt och fel eller bra och dåligt.

Handlar konflikten däremot om mål, värderingar, ideologi och personlighet går det inte att prata sig till enighet. Då måste man ta till andra metoder som kan du läsa om här intill i faktarutan.

Författarna berättar att en olöst konflikt kan ha fyra faser. För varje fas slukar den mer och mer energi.

Fas 1 - störning. En medarbetare beter sig annorlunda, någon annan svarar korthugget. Utomstående märker kanske ingenting.

Fas 2 - svårigheter. Irritationen har ökat, vissa arbetsuppgifter blir ogjorda eller utförda på felaktigt sätt. För att klimatet ska förbättras måste man prata med varandra om vad som är på tok. Ibland kan meningsskiljaktigheterna vara starten till en allvarlig konflikt och därför måste diskussionen få ta tid.

Fas 3 - problem. Skulden läggs på en eller flera medarbetare. Ryktena tar fart och de inblandade är ett givet samtalsämne. Chefen måste ta itu med konflikten för om inget aktivt händer drar medarbetarna slutsatsen att arbetsgivaren struntar i situationen.

Fas 4 - surdeg. Konflikten är offentlig och nu krävs krafttag. Ingen står ut längre. Kvar finns bara ett verktyg för chefen - yxan. Halshuggning på kontor är den oblodiga varianten men kan kännas lika fasansfull för de berörda, för den som håller i yxskaftet och för dem som tittar på. Det kan handla om omplacering, utköp, förtidpensionering och omorganisation.

Även om det var ofrånkomligt att något drastiskt hände drabbas alla i konfliktens närhet snart av eftertanke. Kunde vi ha hanterat det annorlunda? En viss oro kan också infinna sig. Vem råkar ut nästa gång? I organisationer där yxor används för att hantera konflikter minskar kreativiteten, eftersom man blir rädd för att sticka ut hakan.

Fotnot: Konflikter på jobbet? Om vardagslivets konflikter på arbetsplatsen och hur de kan hanteras ges ut på Konsultförlaget Uppsala Publishing House.

Fakta

Stå ut eller ta itu med konflikten

När man varken vill eller kan ändra inställning eller förhållningssätt hjälper det inte att prata. Då måste man ta till annat:

 • Chefen kan utöva makt. Att ge order kan vara ett snabbt sätt att nå resultat, men vill man att medarbetarna ska känna sig delaktiga är befallningar inte den bästa lösningen i längden.
 • Man kan kompromissa. Alla får lite av den lösning som de ser som den bästa. Samtidigt kan det vara ett sätt att få alla lika missnöjda. 
 • Byråkrati. Olika typer av nedskrivna regler är bra när medarbetarna har olika uppfattningar.  "Det är vår policy" får alla att rätta sig.
 • Se olikheterna och konstatera att de alltid kommer att finnas.
 • Stå ut. Kan fungera om konflikterna är inte har för stor påverkan på arbetssituationen.
 • Man kan ge sig eller släppa helt. Om du släpper finns ingen energiladdning kvar i konflikten. Om du bara ger dig finns fortfarande drömmen om en (din) bästa lösning kvar.
 • Separera verksamhetsgrenar, individer eller grupper. Separationen ska skötas med respekt så att inte medarbetarna börjar förtala varandra.
Eva Karlsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  ”Skvaller finns överallt”

  För fem år sedan skulle Lena, som är chef, ha dragit igång ett förändringsarbete för att få slut på skitsnacket bland medarbetarna. I dag är hennes strategi enklare – hon sätter sig helt enkelt bland dem.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Så blir jobbet 2030

  I morgon är det GUD som styr. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering håller på att förändra våra liv och arbeten i grunden. Här är experternas [SJU] hetaste prognoser.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.