Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Konfliktvarsel mot telekomföretag

Unionen varslar nu om konfliktåtgärder mot två telekomföretag. Avsikten med varslet är att få företagen att gå med på att teckna hängavtal. Men medlemmarna på företagen kommer inte att drabbas av varslet.
Petra Rendik, Niklas Hallstedt Publicerad 23 maj 2014, kl 10:14

Varslet, som träder i kraft den 3 juni klockan 07.00, gäller Third Generation Network Services AB och Mobile Momentum Nordic AB. Unionens konfliktåtgärder innebär förbud av nyanställning och av inhyrning av personal på båda företagen.

Bakgrunden är att Seko, som har medlemmar på samma företag, har varslat bolagen inte bara om förbud mot nyanställning och inhyrning, utan även om strejk och blockad.

- Vi har lagt ett varsel för att vi också ska finnas med i medlingen, men vårt varsel saknar praktisk betydelse. Våra medlemmar tas inte ut i strejk och drabbas inte eftersom Seko redan varslat om förbud mot nyanställning och inhyrning, säger Bo Hallberg, Unionens konfliktgeneral.

Hängavtal går att likställa med ett kollektivavtal med den skillnaden att arbetsgivaren väljer att inte gå med i en arbetsgivarorganisation. Inget av de två telekomföretagen vill bli medlemmar i Almega.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.