Konst och tragedier förbättrade ledarskapet

Publicerad 19 oktober 2012, kl 12:34

Cheferna fick bättre förmåga att känna empati och hantera okända eller stressfyllda situationer. Nej, det är inte effekter av en vanlig ledarskapsutbildning, utan nya resultat i det omtalade Schibbolet-projektet, då chefer utsattes för ett konstnärligt experiment.

Nu har medarbetarnas bedömning av cheferna analyserats tillsammans med psykologiska tester. Medarbetarna anser att de chefer som genomgått Schibbolet-programmet blivit mer ansvarstagande beslutsfattare, och testerna visar att de fått en bättre förmåga att uppfatta sig själva och omvärlden.

Det hela började 2007. Ledarskapsforskaren Julia Romanowska, vid Karolinska Institutet, hade annonserat om en gratis ledarutbildning, där hon i annonsen nämnde risken för obehagliga inslag. Blodtester skulle göras. Många nappade och totalt kom 50 chefer som delades in i två grupper. Den ena fick gå en konventionell och modern utbildning där upplägget och innehållet var bekant med verktyg och tips på hur man kan hantera medarbetare i olika situationer. Den andra gruppen hamnade i Romanowskas händer, i ett experiment de aldrig kunnat föreställa sig.

Deltagarna fick inga förberedelser, ingen presentation, utan fick direkt börja lyssna på våldsam musik som varvades med citat av Kafka, Dostojevskij och fragment ur judinnan Etty Hillesums dagbok från tiden i Auschwitz.

Föreställningarna kallades Schibbolet och är komponerade av Julia Romanowska.

- Det var hopp och kast mellan olika känslor, oavslutade dialoger och snabba växlingar mellan ämnen som ondska, civilkurage, övergrepp, kärlek, värdighet, ensamhet och sådant som berör oss på djupet, förklarar Julia Romanowska.

Hon menar att man övar sig i medkänsla om man berörs av tragiska människoöden. Och bra ledarskap handlar bland annat om förmågan att leva sig in i andra människors livssituation och se konsekvenser av sina egna handlinar, menar hon. Därför ville hon undersöka om en konstbaserad ledarutbildning med upprivande inslag som speglar etiska problem och berör känslomässigt kunde ha effekt. Och det hade den.

I jämförelse med kontrollgruppen som genomgick den konventionella utbildningen fick Schibboletgruppen bättre resultat på alla områden.

Cheferna i den konventionella gruppen hade visserligen upplevt att de fått bättre självförtroende och kände sig stärkta i sin roll efter kursen. Men Schibbolet-gruppen upplevde något helt annat. De hade fått omvärdera sig själva, rannsaka sig och kände att de ville ta större ansvar, agera, vara modiga och våga ta ställning.

- Min tanke var att se om experimentet kunde öka beredskapen att möta det okända, det komplexa, det som är svårt att tolka, säger hon.

Hon har i många år arbetat med konventionella ledarskapsutbildningar, bland annat på Försvarshögskolan, men ville komma bort ifrån det ytliga förhållningssättet och den traditionella fokuseringen på sig själv som chef.

- Vanliga utbildningar handlar om "mina problem", men jag vill att utbildningar ska handla om att förstå "andras problem", komma ur sin självcentrering och se andra.

Därför gav hon sig ut i det okända. Och tog cheferna med sig.

Helena Munther
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Uppgradera dig till ledare 3.0

   Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

  • Läs även...

   Dina barn jobbar inte här!

   Kollegan som pratar om sina fantastiska eller odrägliga barn. Inte på en (1) fikapaus, utan på nio av tio. Har du svårt att stå ut med snacket eller håller du på att dö av uttråkning? Då ska du läsa det här.

  • Läs även...

   Hurra för gnällspiken

   Det finns inga problem – bara utmaningar. Eller? Allt fler gör nu uppror mot det positiva tänkandets tyranni. Det finns nämligen mycket att vinna på att släppa fram tvivel och negativitet.

  • Läs även...

   Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

   Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

  • Läs även...

   Utbränd i dag – uttråkad i morgon

   Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.