• Träna dig på att våga säga stopp! Foto: Johnér

Konsten att säga nej till chefen

Publicerad 8 december 2016, kl 10:27

Känner du dig pressad att säga ja när chefen kommer med ett önskemål? Gör inte det. Att stå upp för dig själv är viktigt för ditt välmående. Det kan även inge respekt, om du gör det på rätt sätt.

Ibland när chefen kommer med en idé om något som ska göras kanske du vill säga nej på en gång. För att du inte tycker att idén håller måttet. Alternativt så har du fullt upp med andra jobb att du inte har tid. Eller så har du helt enkelt inte lust.

Ändå ställer du upp. Man vill ju inte verka motvalls och vara en sådan som chefen retar sig på. Inte nog med att nej-sägaren riskerar att bli illa omtyckt, i värsta fall kan det också visa sig när det är dags för löneförhandlingar.

Men nästa gång chefen kommer: stå upp för att du säger nej. Det är inget att skämmas för. Men säg nej med finess och utan att dra igång en konflikt. Och framförallt: ha bra på fötterna – åtminstone du själv måste veta varför du säger nej.

Då trodde jag att det var max stress på arbetsplatserna, men det har blivit värre. 

Det har gått mer än tio år sedan Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare, skrev boken Säg nej och må bra. Problemet har inte blivit mindre med tiden. Delvis hänger det samman med stressen.

– Då trodde jag att det var maxstress på arbetsplatserna, men det har blivit värre. Och människor har inte blivit bättre på att säga nej heller. Det kommuniceras mycket om att sätta gränser, men människor mår sämre och sjukskrivningstalen är högre än någonsin, säger Nina Jansdotter.

– Det handlar också om att sätta gränser, att stå upp för sig själv och uttrycka sina önskemål. I grunden handlar det om självkänsla, hur mycket du tycker att du måste vara alla till lags.

Ärlighet varar längst, även i relationen till chefen. Men total uppriktighet bör man nog inte ägna sig åt. Däremot är tydlighet och rakhet uppskattat.

– Ju färre ursäkter till att du inte kan göra en viss sak, desto bättre. Hellre en enda rak förklaring, som att man sitter med en deadline som måste hållas. Att göra ett osäkert intryck i den situationen är dessutom dålig karriärplanering, då blir man kanske inte aktuell för andra positioner inom företaget.

Det handlar om hur du ser på ditt eget värde.

Nyckeln till att ha framgång med att säga nej är att ha en vuxen dialog. Man ska visa att man vill göra sitt bästa och lösa problem, men att man inte kan göra precis som chefen vill och inte just då. Framförallt ska man inte skämmas för att man inte kan ta sig an fler uppgifter, menar Nina Jansdotter.

– Det handlar om hur du ser på ditt eget värde, och ditt behov av att göra ett bra jobb. Känner du att du inte kan göra ett bra jobb om du ska hinna med alla andra uppgifter också måste du kunna säga nej.

Att gång på gång göra saker som man av olika anledningar inte vill kan få långtgående konsekvenser.

– Hamnar man i det läget måste man se över sin situation, annars kommer man inte må bra och tvingas att betala ett högt pris i form av utbrändhet, säger Nina Jansdotter som menar att chefens ansvar är stort.

– Chefer är olika. En ledare kan vara lyhörd, en annan en ångvält. De behöver olika typer av respons. Mot en tuff chef kan man vara tuff tillbaka. Det kan också vara en kedjeutveckling, att chefen måste lära sig att säga nej till sin chef.

Alla har ju de här problemen!

För både medarbetare och chef kan det vara en vits att diskutera problemet med hela gruppen.

– Det är bra att veta vad som är okej att säga nej till och när måste man ställa upp, och hur man ska kommunicera. Det är jättebra att ta ett helhetsgrepp. Alla har ju de här problemen. Kanske finns det någon som lyckas kommunicera bättre än du gör - kanske kan den personen fungera som förebild om du själv är dålig på att säga nej.

Läs mer: Så ger och tar du feedback

När du vill säga nej till chefen...

… FÖR ATT DU INTE HAR TID:

Säg: ”Jag vill väldigt gärna hjälpa till, men då får du hjälpa mig att prioritera.”
Tydliggör vad du har att göra. Chefen har antagligen inte full koll. Vilka arbetsuppgifter måste bort för att du ska hinna med?

Men tänk också på att du har ett eget ansvar för att se till att du har utrymme att göra snabbutryckningar. Ibland måste man hjälpas åt att lösa de problem som uppstår.

…FÖR ATT DU TYCKER ATT DET ÄR EN DÅLIG IDÉ:

Säg: ”Jag är jätteintresserad, men förstår inte riktigt. Kan du utveckla lite mer hur du tänker?”
Genom att bolla tillbaka idén till chefen ges denne möjlighet att själv upptäcka att den inte håller.

Eller säg: ”Den här idén är inte optimal. Vi skulle kunna göra så här i stället.”
Det ger dig pluspoäng. Alla gillar en lösningsorienterad medarbetare.

Eller säg: ”Just nu kan jag inte, nästa vecka passar bättre.”
På så vis köper du dig tid. I bästa fall läggs uppdraget ut på någon annan eller glöms bort.

… FÖR ATT DU INTE HAR LUST.

Då kan det hänga ihop med en total brist på motivation. Du kanske inte blir sedd och bekräftad på arbetsplatsen. Då brukar man inte känna sig jättevillig att bidra, särskilt inte med något extra.

Ibland är det bara att göra jobbet ändå och förhoppningsvis lära sig något på vägen. Men känner du att du ständigt måste gå emot dig själv är något fel. Då får du ha en annan typ av kommunikation med chefen.

Säg: ”Det handlar inte om att jag inte är hjälpsam, men det här sättet att jobba på passar inte min personlighet.”
Alternativt kan det vara läge att se dig om efter en annan arbetsplats.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.