Annons
 • Foto: Colourbox

Konsultbolag lockar personal med avtal

Publicerad 26 februari 2018, kl 11:20

I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

Det är inte lönen som lockar de bästa medarbetarna längre. Åtminstone inte enbart.

Det märkte man på Anegy som jobbar med digital marknadsföring. Anegy, för tillfället med 19 anställda, befinner sig i stark tillväxt, enligt vd:n Jannice Borekull. I fjol ökade bolaget sin omsättning med cirka 40 procent.

– Vi letar efter senior kompetens, men det är huggsexa på området nu. När vi suttit i intervjuer med kandidater har vi förstått att det väger tungt för ett konsultbolag att ha kollektivavtal.

En rapport som Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, släppte i förra veckan visade att företag som har kollektivavtal framför allt värdesätter två saker med att ha avtal: att avtalet ger företaget ett bra anseende och att det förbättrar relationen mellan företaget och de anställda.

– Ja, kollektivavtalet är ett bra fundament och bidrar förhoppningsvis till att man vill stanna kvar som anställd under en längre period, säger Jannice Borekull som tror att det framför allt är två saker som de seniora konsulterna lockas av.

– Dels en generell trygghet med tjänstepensionen ITP och andra försäkringar, extra dagar vid sjukdom och ekonomiskt tillskott vid föräldraledighet. Men också att man vet att allt sker rätt och riktigt. Utan avtal är det lätt att missa vad man ska göra för sina medarbetare.

Anegy har även tidigare haft en tjänstepensionslösning. Den lämnade dock över en stor del av ansvaret på den enskilde medarbetaren som själv fick avgöra hur mycket av lönen som skulle läggas till pensionssparandet. Något som inte alltid är självklart när man är i 30-årsåldern.

Ytterligare en fördel för de anställda är att de nu också har rätt till övertidsersättning.

För bolaget innebär avtalet en kostnadsökning, enligt Jannice Borekull.

– Men vi väljer att se det som en investering. Våra medarbetare ska kunna känna sig trygga hos oss.

I och med att Anegy nu har avtal skiljer sig bolaget från de flesta konkurrenterna. AER:s rapport visar att Information och kommunikation är den bransch med minst andel företag med kollektivavtal, bara runt 15 procent.

– Om man skulle göra en rejäl satsning från både arbetsgivare och fack på mindre företag som befinner sig i en tillväxtfas som vårt så finns det en jättepotential, säger Jannice Borekull som dock påpekar att resan fram till kollektivavtal skulle kunna göras betydligt smärtfriare än i dag.

– Processen från att vi officiellt blev medlemmar i arbetsgivarorganisationen Almega till att allt det praktiska vad gäller försäkringar och pension etcetera blev klart var en aning krånglig. Kommunikationen mellan Almega, Unionen och andra inblandade parter kan definitivt bli bättre.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Avtal hade kunnat hjälpa Spotify

  Ett antal medarbetare på Spotify hotas av utvisning. Den situationen hade kanske kunnat undvikas om företaget velat teckna kollektivavtal, enligt Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Rätt till lön när du mejlar efter jobbet

  Oregelbundna arbetstider, restid utan ersättning, krav på tillgänglighet dygnet om och semester på andra tider än under sommaren. Allt fler tvingas att jobba på obekväma arbetstider. Men nu har Unionen och Almega kommit överens om ett beredskapsavtal som ger ersättning för jobbsamtal och mejl.

 • Läs även...

  Medlem kan få betala skadestånd

  I januari begärde en Unionenmedlem sin tidigare arbetsgivare i konkurs för att få ut semesterersättning. När det senare visade sig att han redan fått pengarna drogs konkursbegäran tillbaka. Nu kan företaget stämma mannen och kräva skadestånd.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.