Annons

Kontorssmittor sprids som löpeld

Publicerad 11 september 2014, kl 11:32

Vill du sänka företaget och slå ut över hälften av dina kollegor? Gå till jobbet sjuk. Forskare har upptäckt att upp emot 60 procent av alla anställda smittats bara några timmar efter att ett virus fått fäste.

Norovirus är det oskyldiga namnet bakom den fruktade vinterkräksjukan. Noroviruset sprids lätt och muterar dessutom, så även de som tidigare varit immuna mot viruset riskerar att drabbas av illamående, kräkningar, magsmärtor, diarréer och i vissa fall även feber, muskelvärk och huvudvärk.

Sjukdomen, som dyker upp mellan 12 och 50 timmar efter du fått viruset i dig, håller i sig i max två dagar, men en tillfrisknad person kan fortsätta sprida smittan i två dygn efteråt.

Hur lätt smittan sprids har forskare tagit reda på inför en infektionskonferens på American Society for Microbiology där resultaten presenterades. Ett harmlöst virus, som i mångt och mycket påminner om noroviruset men som saknar dess obehagliga följder, placerades på ett dörrhandtag i en kontorsbyggnad, enligt webbtidningen Dailymail.com.

Sedan spårades viruset med jämna mellanrum och forskarna kunde konstatera att inom två till fyra timmar hade viruset spridits via personalen till 40-60 procent av alla de undersökta gemensamma ytorna – strömbrytare, hissknappar, kaffekannor, kranar, datorer och skrivare.

Läs mer om vinterkräksjukan.

Så hejdar du noroviruset från att spridas

1. Tvätta händerna med tvål och vatten och gnugga mycket. Handsprit biter inte på noroviruset.

2. Skrubba badrummet. Kranar, handtag och spolknappar är perfekta gömställen för lurande viruspartiklar.

3. Knip käft. Ät inte från kollegans tallrik och laga inte mat till andra om du är sjuk.

4. Stanna hemma. Enligt dna-guide.com bör du vara symptomfri i 48-72 timmar innan du lämnar din karantän.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Gå till skrivaren – bra för hjärtat

  Res dig upp från skrivbordet och ta en tur till skrivaren. Ta trapporna i stället för hissen eller en kort promenad på lunchen. Du behöver inte ens bli svettig. Enligt en ny studie kan även lättare fysisk aktivitet påverka hälsan positivt.

 • Läs även...

  Falska smil ökar missbruk

  Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.