• Enligt Marie Kondos metod KonMari ska du fråga dig vilka saker som bidrar till att du känner dig mer positiv och effektiv på jobbet. Foto: Prathan Chorruangsak/Colourbox

Kontorsstädning KonMari

Publicerad 25 januari 2019, kl 16:08

KonMari kallar den japanska städgurun Marie Kondo sin succéartade städmetod som kortfattat går ut på att bara behålla de ting som ger dig en gnista av glädje. Hennes metod kan även appliceras på våra kontor.

Den japanska städgurun Marie Kondos böcker har översatts till 40 språk och sålts i sju miljoner exemplar. Hennes första bok ”Konsten att städa” kom ut i Japan 2010 och finns översatt till svenska. Med den nu aktuella Netflix-serien är den världsomspännande succén ett faktum.

Kanske är det snarare hennes vänliga uppenbarelse än en revolutionerande städmetod som ligger bakom succén men det råder intet tvivel om att hennes engagemang smittar.

När det gäller ordning och reda på kontoret menar hon att det är viktigt att skilja på vad som får dig att känna glädje privat och vad som får dig att känna glädje på jobbet.

”När ditt kontor är städat, blir du mer effektiv eftersom du kommer att använda tiden mer produktivt”, säger hon och ”Du kommer att känna dig mycket mer bekväm på kontoret och det kommer att bidra till att öka din kreativitet och din prestationsförmåga”, säger hon till amerikanska nyhetswebbsidan CNBC.com.

Du ska fråga dig vad för saker som bidrar till att du känner dig mer positiv och effektiv på jobbet. Men liksom när du städar hemma tycker hon att det är viktigt att du tackar det du ska slänga för den betydelse det har haft för dig, innan du hivar iväg det.

”Genom att städa bland dina föremål blir du mer öppen för glädje och din känsla för vad som är viktigt blir tydligare”, säger hon. ”Samma förmåga kan göra dig bättre på att ta beslut och lära dig färdigheter i din egen karriär. Du kommer att bli bättre på att besvara frågor så som ’Vad ska jag hålla utkik efter i min karriär, vad gör att jag känner mig bekväm?’ på så sätt skapar städningen en förändring även i din karriär”.


Marie Kondo. Foto: Seth Wenig/AP Photo

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.