Annons
 • Justitieminister Morgan Johansson vill att Arbetsmiljölagen ska slå mer rättvist mot företag som bryter mot den. Foto: Susanna Pettersson Öste/TT

Kraftigt höjda böter för arbetsmiljöbrott

Publicerad 10 juni 2019, kl 12:25

Nästa år ska stora företag få betala en halv miljard kronor i böter vid arbetsmiljöbrott. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. I dag är maxbeloppet tio miljoner kronor.

Det kostar för lite för ett stort företag att bryta mot Arbetsmiljölagen. Maxbeloppet är tio miljoner kronor och den summan är ”knappt märkbar” för många företag, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). Regeringen föreslår därför en rejäl höjning av bötesbeloppet till som mest 500 miljoner kronor.

Avgörande för hur stor boten blir är företagets betalningsförmåga, enligt förslaget.

– I dag får små och stora företag betala samma bötesbelopp för likartade brott. Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig. Det är varken rimligt eller rättvist, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Förutom de kraftigt höjda bötesbeloppen innehåller lagförslaget andra skärpningar av sanktionerna mot företag. Det handlar bland annat om att företag ska kunna få böta för brott som de begår vid sidan av sin näringsverksamhet. Svenska domstolar ska också få större möjligheter att döma vid internationella mutbrott.

Lagrådsremissen överlämnades till Lagrådet förra veckan. Lagändringarna föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.