Annons

Krassliga irriterar kollegor

Publicerad 9 september 2014, kl 13:37

Sju av tio svenskar väljer att gå till jobbet även om de är sjuka, främst för att inte förlora inkomst, enligt en undersökning. Samtidigt irriterar sig var tredje anställd på att krassliga kollegor kommer till arbetsplatsen.

Medan 50 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de någon gång gått sjuka till jobbet under de senaste tolv månaderna uppger var femte, 18 procent, att det händer regelbundet.

Den främsta orsaken till att man inte stannar hemma när man är sjuk är att man inte vill förlora inkomst, vilket 46 procent av de tillfrågade uppger.

Men nästan lika många, 44 procent, svarar att det beror på att de inte kan stanna hemma på grund av sina arbetsuppgifter.

Var femte, 19 procent, uppger också att de går till jobbet därför att de inte vill lämpa över sina uppgifter på kollegorna.

Förståelse för det argumentet finns dock inte hos alla arbetskamrater. Nästan var tredje anställd, 32 procent, irriterar sig på sjuka kollegor.

Drygt en fjärdedel, 27 procent, av alla tillfrågade i undersökningen uppger att de aldrig visar sig på arbetsplatsen när de är sjuka. Det gäller framför allt bland de äldre, mellan 51 och 65 år, av vilka 33 procent uppger att de alltid stannar hemma när de är krassliga.

Fotnot: Undersökningen, Hälsobarometern, är gjord bland 1007 svenskar på uppdrag av Hälsokedjan Life under februari 2014.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.