Krassliga irriterar kollegor

Publicerad 9 september 2014, kl 13:37

Sju av tio svenskar väljer att gå till jobbet även om de är sjuka, främst för att inte förlora inkomst, enligt en undersökning. Samtidigt irriterar sig var tredje anställd på att krassliga kollegor kommer till arbetsplatsen.

Medan 50 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de någon gång gått sjuka till jobbet under de senaste tolv månaderna uppger var femte, 18 procent, att det händer regelbundet.

Den främsta orsaken till att man inte stannar hemma när man är sjuk är att man inte vill förlora inkomst, vilket 46 procent av de tillfrågade uppger.

Men nästan lika många, 44 procent, svarar att det beror på att de inte kan stanna hemma på grund av sina arbetsuppgifter.

Var femte, 19 procent, uppger också att de går till jobbet därför att de inte vill lämpa över sina uppgifter på kollegorna.

Förståelse för det argumentet finns dock inte hos alla arbetskamrater. Nästan var tredje anställd, 32 procent, irriterar sig på sjuka kollegor.

Drygt en fjärdedel, 27 procent, av alla tillfrågade i undersökningen uppger att de aldrig visar sig på arbetsplatsen när de är sjuka. Det gäller framför allt bland de äldre, mellan 51 och 65 år, av vilka 33 procent uppger att de alltid stannar hemma när de är krassliga.

Fotnot: Undersökningen, Hälsobarometern, är gjord bland 1007 svenskar på uppdrag av Hälsokedjan Life under februari 2014.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.