Annons
Annons

Kraven på jobbet gör oss sjuka

Publicerad 10 januari 2013, kl 13:35

Var tredje person mår dåligt av prestationskraven på sin arbetsplats. Det framgår av en ny Sifo-undersökning.

Undersökningen, som omfattar över 1000 tjänstemän och som låtit göras av den nationella kampanjen Hjärnkoll, visar att var fjärde person har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. En tredjedel upplever att prestationskraven på jobbet är så höga att de mår psykiskt dåligt och 27 procent känner sig inte alls delaktiga i de beslut som fattas på jobbet.

Positivt är dock att hälften av de tillfrågade anser att man i mycket stor, eller ganska stor utsträckning kan säga vad man tycker och tänker på sin arbetsplats. Av dessa upplever också många att man på arbetsplatsen jobbar förebyggande för att förhindra psykisk ohälsa, något som visat sig vara en förutsättning för att anställda ska känna sig delaktiga och sedda.

På de arbetsplatser där man arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa minskar andelen medarbetare som mår dåligt av prestationskrav med en tredjedel. Och de som inte känner sig delaktiga i beslut med två tredjedelar.

Fakta

Hjärnkoll är en nationell kampanj som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa. Den drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Två i veckan dör av mobbning

   Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

  • Läs även...

   Stressade tjänstemän blir fler

   Sex av tio privatanställda tjänstemän upplever att jobbstressen har ökat det senaste året. Värst är det för kvinnorna av vilka nära sju av tio generellt känner sig stressade och nästan tre av tio inte heller hinner återhämta sig. Men stressen skiljer sig åt i olika delar av landet

  • Läs även...

   Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

   Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

  • Läs även...

   Årets jobbhjältar prisades

   En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

  • Läs även...

   Tummen ner för öppna kontorsmiljöer

   Chefer trivs bäst i aktivitetsbaserade kontor medan anställda som behöver koncentrera sig blir mer störda än man tidigare trott. Det visar två färska forskningsrapporter från svenska högskolor.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.