Annons

Krisavtal på gång inom SSAB

Publicerad 21 november 2012, kl 11:04

Stålkoncernen SSAB vill sänka lönerna tillfälligt för att undvika uppsägningar. Men hos de stora fordonstillverkarna har tjänstemännen ännu inte fått några sådana signaler.

För bara någon månad sedan lade SSAB nya varsel. 450 anställda ska sägas upp. Nu blir det krisavtal på företaget, alltså kortare arbetstid men också sänkt lön under ett halvårs tid. För tjänstemännens del handlar det om individuella och frivilliga överenskommelser som ska göras med var och en. Detta efter att facket sagt nej till ett avtal på lokal nivå.

På fordonstillverkarna Scania och Volvo hade man, till skillnad från SSAB, krisavtal för fyra år sedan. Några sådana påstötningar har inte kommit under den nuvarande lågkonjunkturen.

- Än så länge är det inte tal om krisavtal på Scania. Men vi skulle inte bli jätteförvånade om det kom, det är lite osäkert framöver, säger Mari Carlquist, Unionens vice ordförande på Scania i Södertälje.

I förra vändan gick de anställda ned på fyradagarsvecka med en tioprocentig lönesänkning.

- Blir det aktuellt är det medlemmarna som bestämmer. Förra gången hade vi omröstning, då var det över 90 procent som sa ja. Vi skulle nog göra samma sak igen.

Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo PV, har inte heller han fått några propåer om krisavtal.

- Jag är inte ett dugg intresserad av dem heller. Det finns många andra områden att titta på när det gäller besparingar.

Jämfört med vid förra krisen, tycker han att företagsledningen "är mer alert" nu. Tidigare under hösten har bemanningsanställda och konsulter tvingats lämna Volvo PV.

- Ledningen vill vara lite proaktiv och hålla igen.

Inte heller på Volvo Lastvagnar är frågan aktuell, enligt Alf Söderlund, Unionens klubbordförande i Umeå.

- Jag har inte hört ett knyst. Ingen för den diskussionen. Frågan är stendöd. I stället väntar vi in de förbundsövergripande diskussionerna om korttidsanställningar. Jag ser med tillförsikt fram emot att man får en lösning i dem.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Rekordbonus på Scania

   Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.