• Foto: Colourbox

Krismöte på Xzakt efter skandallistan

Publicerad 1 juni 2015, kl 14:54

Ledningen på callcentret Xzakt kundrelation i Gävle skrev en kränkande lista hur de trodde att personalen skulle bete sig på företagets julfest. Under dagen har företaget haft ett krismöte där man bland annat har diskuterat ledarskapsfrågor.

”…fläker ut sig.”, ”…försöker på alla...”, ”…blir full och spyr.”, ”…drar hem en kille (läs turk).”

Det är bara ett urval av de beteenden som ledningsgruppen på Xzakt kundrelation i Gävle trodde att personalen skulle anamma under företagets julfest förra året.

Listan ska ha tillkommit som ”ett skämt” när chefen var ute på krogen med sina närmaste medarbetare. Vissa av punkterna på listan har checkats av i efterhand.

Ryktet om listan spred sig hos personalgruppen och under gårdagen läckte den till flera medier. Idag har företaget haft ett krismöte där man bland annat diskuterade ledarskapsfrågor och möjliga åtgärdsplaner.

– Det är minst sagt en annorlunda stämning på jobbet. Många är väldigt ledsna och upprörda. Inte minst den chef som ligger bakom det här. Under förmiddagen hade vi ett stormöte med vd:n där vi diskuterade hur vi ska kunna komma över det här gigantiska berget, säger Morgan Andersson, Unionens klubbsordförande på Xzakt och fortsätter:

– Vi pratade också om att en del oroliga kunder har hört av sig. Det är svårt att säga om vi riskerar att tappa någon efter det här, men det är klart att risken finns.

Chefen bakom listan har också gått ut i ett mejl till de anställda och bett om ursäkt. Bland annat skriver chefen att:

 ”Det är jag tillsammans med mina teamledare som har skrivit listan. Vi är självklart djupt ångerfulla och ledsna. Vi var några chefer som var ute på krogen och åt middag, det ena gav det andra och jag gjorde anteckningar i mitt block. Det var på skämt, vi skojade. Så otroligt korkat…”

”… Sedan, vid en senare middag, åkte dessa oerhört tragiska anteckningar upp på bordet igen, där vi skrev vad som egentligen hände.

Enligt Morgan Andersson har ursäkten mottagits på lite olika sätt.

– Det handlar om digniteten i omskrivningen. Jag står också med på listan. Men det står att jag kommer att prata fackliga frågor och gå hem tidigt, vilket också var vad jag gjorde. Det är en helt annan sak att skriva att man ska ligga med någon, säger han.

Det är inte första gången Xzakt hamnar i blåsväder. Kollega har tidigare skrivit om företaget och deras personalpolitik som bland annat innefattat löneavdrag vid förseningar på en minut, långa ofta delade arbetspass och förbud mot toalettbesök på arbetstid.

Företaget ägs av Gunilla von Platen, framgångsrik entreprenör känd från bland annat tv-serien ”Draknästet” och drivs av hennes man Alfred von Platen. Xzakt jobbar med flera storföretag som bland annat Telia, Statoil och Ellos.

Efter Kollegas artiklar har en facklubb startats upp på Xzakt, och arbetet med arbetsmiljön har kommit igång. Enligt Morgan Andersson kom därför händelsen som en stor överraskning.

– Vi har haft bra samarbeten mellan ledningen och klubben. På det sättet kom detta som en blixt från klar himmel. Alla är så klart inte nöjda med arbetsgivaren ännu, men vi tycker att det har gått åt rätt håll. Det här har inget med våra tidigare problem att göra, säger Morgan Andersson.

 Kollega har sökt Xzakt:s vd Alfred von Platen för en kommentar.

Anton Andersson
[email protected]

Kommentarer

Ska verkligen en medlem i ledningsgruppen som sköter kontakt med företagets kunder, bär personalansvar, finns representerad på företagets hemsida och på andra sätt är med och representerar företaget utåt sätt, verkligen få sitta kvar när man bidragit till att anställda mår dåligt och förstärkt företagets dåliga rykte?

Om nu chefen vägrar avgå får väl Xzakt-ledningen (läs Platen) avskeda henne. Lär dock inte se så fint ut på CVt och arbetsbetyget.

Annars har iaf jag och säkert många andra kunder, anställda m fl inget vidare förtroende för Xzakt.

Helt rätt av Gustaf Nilsson att kräva att den ansvarige chefen ska ta ansvar och avgå.
Tyvärr så är ju verkligheten enligt Xzakt något helt annat.
Så chefen sitter kvar och de anställda ska lägga denna "tragiska" kränkande lista bakom sig och arbeta vidare utan att reflektera på det som chefen och hennes närmaste gjort.

En chef på Xzakt är inte ofelbar, men onåbar gällande konsekvensen av dennes agerande. Speciellt om det gäller kränkande agerande mot de anställda.

Hade det varit en vanlig anställd då hade det varit helt annat agerande från Xzakts ledning, men nu var det ju en chef och då blir det bara en lätt smäll på fingrarna.

Då de anställda blivit påprackade med varningar och löneavdrag för ringa förseelser borde det vara högst rimligt att den skyldige som sitter i ledningsgruppen begär avsked eller åtminstone fråntas nuvarande arbetsuppgifter. Det faller på sin egen orimlighet om ansvarige får fortsätta jobba vidare med nuvarande arbetsuppgifter och låta detta passera utan påföljder.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-06-22. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.