• Bostad

Kritik mot fackens billigare bolån

Publicerad 10 oktober 2013, kl 10:51

Sedan ett halvår har nu medlemmarna inom TCO-förbunden haft möjlighet att få billigare bolån i SEB. Hur många som nappat på erbjudandet är dock ännu okänt. Och det finns kritik mot de villkor som gäller.

Det rabatterade bolånet kom till sedan TCO beslöt utnyttja sin konsumentkraft, med 1,2 miljoner medlemmar i ryggen, och spela ut bankerna mot varandra för att pressa bolåneräntan.

Sedan man förhandlat med sex banker tecknades till sist ett avtal med SEB enligt vilket medlemmarna erbjöds en bolåneränta motsvarande bankens upplåningsränta plus 0,9 procentenheter. Som en grundregel. Men som vid andra banklån görs också individuella prövningnar där man exempelvis tar hänsyn till inkomsten, återbetalningsförmåga och belåningsgraden.

BolånEnligt avtalet mellan TCO och SEB, som började gälla den 4 mars förra året, gäller erbjudandet om bolånet under förutsättning att medlemmen och den eventuella medlånetagaren låter SEB bli ens huvudbank. Med det menas att man ska ha sin vardagsekonomi i banken på så vis att ens lön, pension, annan inkomst, eventuellt barnbidrag och sparande sätts in på konto i banken, att man betalar räkningar via SEB:s internetbank och att man använder sig av SEB:s Visa Betalkort och/eller SEB:s Master Card kreditkort.

Alla låntagare är inte nöjda med de villkoren.

- Det var enkelt att ansöka och få lånet. Men det har också betytt att de verkligen tagit grepp om och har koll på hela min privatekonomi. Och för att få lånet var jag också tvungen att gå med på att bli uppringd av en privatrådgivare som sedan har försökt sälja på mig olika lösningar, vilket har varit ganska jobbigt, säger en som nappat på erbjudandet. 

Enligt vad Kollega erfar så har fler medlemmar hört av sig till Unionen och klagat just på just den här biten.

Unionen har också fått många positiva reaktioner från medlemmar angående det rabatterade bolånet. Hur många som utnyttjat det är dock ännu oklart.

- Vi har nu begärt att få veta hur många av våra medlemmar som gjort det av SEB och den uppgiften kommer vi att få framöver, säger  Jonas Eriksson, utvecklare på Unionens marknad och medlemsutvecklingsenhet.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.