Annons

Kritik mot ny anställningsform

Publicerad 29 november 2012, kl 17:17

Personer under 23 år föreslås kunna provanställas upp till 18 månader i stället för som i dag 6 månader. Den nya anställningsformen kallas Utbildningsanställning och får hård kritik av TCO.

En statlig utredning föreslår att en ny anställningsform, Utbildningsanställning, införs i las, lagen om anställningsskydd. Personer under 23 år ska kunna provanställas upp till 18 månader i stället för som i dag 6 månader. Utredningen föreslår att arbetsgivare får 30 000 kronor per år och anställd i statsbidrag. Utredaren vill också ha undantag i las där anställningen inte ger företrädesrätt till annat arbete.

Enligt förslaget ska både arbetsgivare och anställda kunna avsluta anställningen "med kort varsel, utan angivande av skäl". Efter anställningstidens slut föreslås att platsen övergår till tillsvidareanställning.

TCO anser att en lagstiftad utbildningsanställning är fel lösning och konstaterar att förslaget skulle innebära ett avsteg från den svenska modellen.
- Det är bra att det finns många olika vägar för unga att komma in på arbetsmarknaden. Utredningens förslag öppnar dock inte någon ny sådan väg. Redan i dag finns kollektivavtal om till exempel introduktionsanställning, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, i en kommentar.

Skillnaden mellan utredningens förslag och existerande introduktionsanställningar är, enligt TCO, att risken för att unga kommer i kläm ökar. Detta eftersom det inte finns något kollektivavtal som garanterar en balans mellan rättigheter och skyldigheter och ett riktigt utbildningsinnehåll.

Utredningens förslag får dock ros från TCO på två punkter. Dels att den kommunala vuxenutbildningen ska hjälpa till med att utforma utbildningens innehåll och dels att vuxenutbildningen ska kunna få statsbidrag för att utbilda handledare hos de aktuella arbetsgivarna. Organisationen anser dock att det är oacceptabelt att statsbidragen förbehålls företag som inte har kollektivavtalat om introduktionsanställning. "Att företaget har kollektivavtal bör tvärtom vara ett krav för att få ta del av stöden." skriver TCO.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   ”Unionen lever i det förflutna”

   Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

  • Läs även...

   Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

   Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

  • Läs även...

   Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

   Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.