• Magsjuk kvinna

Kurer för magsjuka

Publicerad 21 februari 2008, kl 17:09

Förr eller senare blir man magsjuk. Vi har alla våra huskurer för detta. Peppar, blåbär och sockerdricka är vanliga mediciner mot magsjuka. Finns det fler? Här visar vi läsarnas tips och trix mot magsjuka.

 I kollega nr 2-2008 skrev vi om vad som är bra att äta när man varit magsjuk. I vår tävling "Vinn en mixer" fick vi många svar. Tack för alla bidrag! Peppar, blåbär och sockerdricka tycks funka vid magsjuka enligt flera inskickade svar. Här publicerar vi några av era tips.

Mixerstaven går till Ola Hellström för hans överraskande bidrag som måste testas vid nästa vinterkräksjuka.

Läs mer om hur du skyddar dig mot vinterkräksjukan: Kontorssmittor sprids som löpeld 

Godis för magen!
Hör och häpna men mitt bästa tips mot magsjuka är faktiskt "Ahlgrens Bilar". Vet inte om det finns några medicinska belägg för detta men gott är det jämfört med andra kurer och fungerar i alla fall för mig. Blir spännande att se om den nya versionen av "Volvo V70" som kommer blir lika bra.
Ola Hellström

 

Saras Huskur

 • 1 banan
 • 2 dl Bravos juice med äpple, apelsin, mandarin (eller annan juice som innehåller äpple)
 • 1,5 dl frysta blåbär
 • 0,5 tsk vaniljsocker
 • socker efter smak
 • Kör allt med mixerstaven tills det skummar härligt, söta efter smak.
 • Drick i stora glas med sugrör. Toppa gärna med några frysta blåbär.

Denna dryck är läskande och samtidigt mättande. Välj en juice som är snäll med magen dvs inte innehåller så mycket sura frukter. Blåbären verkar stoppande och är också bra för magen men kan med fördel bytas ut mot frysta hallon.
Sara

Vitpepparkorn

Ett bra tips om någon i ens närhet har magsjuka eller om man börjat känna sig lite illamående är att stoppa i sig 10-15 stycken hela vitpepparkorn. Det fungerar jättebra och håller magsjukan borta. Sedan jag började med det har jag inte haft magsjuka en enda gång.
Petra Andersson

Ta det lugnt och drick lite åt gången

Som mamma till en 4-åring med "immunförsvaret i magen" - dvs. kräks vid alla typer av infektioner så har vi lärt oss följande knep;
När kräkningarna startar - ta det lugnt med mat, se bara till att få i lite vätska. Inte för mycket utan bara lite åt gången. Efter ca 12 timmar kan man börja med smörgåsrån och sedan med små bitar rostat bröd. Dagen efter eller möjligtvis dag 3 kan man börja ge fiskbullar och ris. Vi har hela skafferiet fullt med olika burkar med fiskbullar som tyvärr har blivit vår magsjuke-mat som vi aldrig annars äter...
Marianne Afzelius Roos

Smoothie

"Då magen gör ont och kroppen mår illa;
Brukar smoothie i glas känslan av stilla.
Mixar bananer, äpplen och vitaminer i mass,
Avslutar och garnerar till sist med sked av god glass".
Emelie Martikka Bärgman

Kolsyrat vatten

Mixa den frukt du tycker om (men inte citrusfrukter) och häll i lite kolsyrat vatten som gärna kan vara smaksatt. Det är även väldigt gott att hälla i en skvätt Proviva mango eller hallon dryck.
Klar att drickas!
Petra Hoff

Lugn efter en stund

När vi var i Egypten för några år sedan fick vi följande kur mot magsjuka: Blanda i 1 tsk socker och 1 krm salt i ett stort glas kokt vatten, pressa i saften från en kvarts citron och drick.
Magen lugnar sig på en kort stund.
Kim Weddmark

Grönsakssoppa

Vill här delge min egen soppa som är snäll både mot magen och vikten...

 • Grönsakssoppa 2 personer
 • 2 stora morötter skalas
 • 1 burk tomater hela/krossade
 • 1 halv squash
 • Persilja storbladig
 • 5 dl grönskabuljong
 • oregano
 • timjan
 • salt
 • peppar
 • Skala och hacka grönsakerna och blanda i kryddorna, kokas i buljongen ca 10 minuter.
 • Mixa till en slät soppa, späd ut med vatten efter eget tycke.

När magen känns bättre kan man även blanda i broccoli, vitkål och/eller andra rotgrönsaker samt vitlök, rosmarin och några msk sweetchilisås. Då får du även god och nyttig soppa att kunna bjuda på. Men använd inte annan lök, som lätt gör dig mer hungrig om du använder denna måltid som ett mycket magert alternativ. Ska du t ex på fest och inte vill äta så mycket innan, men ändå vara mätt och belåten så passar detta jättebra.
Rosemarie Westerlund

Barnmatsburkar och vätskeersättning

Peppar, peppar ta i trä måste jag säga först! Jag brukar i stort sett jämt klara mig från kräksjukor och allt vad det heter. Men tyvärr inte resten av familjen:( Har just nu en kräksjuk dotter hemma samt en man som precis kom hem från sitt arbete då han känner sig dålig.

Men min huskur brukar bestå av (när det gäller barnen i alla fall): Först och främst se till så att de får så mycket dricka som möjligt då man förlorar massor utav vätska vid kräksjuka. Så bara de dricker, så får de i stort sett vad som helst. Avslagen Coca-Cola är ju super. Sen så gör jag alltid en vätskeersättning som består utav:

 • Vatten ca 1 liter
 • lite, lite salt (binder vätskan i kroppen) ½ tesked
 • socker 6 teskedar

kokar upp detta och låter det svalna. Ibland brukar jag även blanda i lite te för smakens skull.

Sen så är barnmatsburkarna toppen. Lagom stora och finns färdiga blandningar och utan en massa konserveringsmedel. Till exempel majspuré, eller morotspuré. Mossa banan och riv äpple och servera i små skedar. Man ska tänka på att inte inta för stora mängder utav dricka eller tuggbart då magen är väldigt känslig. Utan små små portioner och ta lite hela tiden så att du inte torkar ut. För vuxna är det ju inte så stor fara, men för mindre barn är det väldigt viktigt!
Katja Tuupanen

Hjortron med socker

Mycket av det som nämns i artikeln använder vi oss av (har blivit några tillfällen med 5 barn). Te brukar vi ge och då tillsammans med en skorpa eller rån med lite margarin på. Nyponsoppa är också något som fungerar bra. Rivet äpple brukar vi ge men då brukar vi faktiskt blanda det med Verum hälsofil. Coca cola är också bra (faktiskt bättre än vatten). Det som är lite speciellt är hjortron med lite socker på. Lärde mig det av mormor när jag råkade bli magsjuk som barn.
Mikael Pääkkölä

Mormors knep

 1. Mormors sura blåbärssaft, så sur att Helicobacter flyr
 2. Ramlösa till man kräks upp alla magsjukeämnen
 3. Uteslut laktosintolerans. Alla säger ju att mjölk är nyttigt... men det var inte magsjuka!

Britt Spiik

Vinäger är inte bara surt

Mitt bästa tips när det gäller en huskur mot magsjuka är ÄPPELCIDERVINÄGER, ung 1 msk varje morgon i ett glas vatten håller magsjukan borta. Detta är testat i vår familj, mamma har t ex inte varit magsjuk på 20 år, tidigare 5-6 gånger per år.
Lasse Klang

Peppar per kilovikt

Min huskur om någon i min omgivning har fått magsjuka är att äta hela vitpepparkorn. 1 st /10 kg kroppsvikt, alltså väger man 90 kg ska man svälja 9 hela korn. Därefter är det bra att dricka "riktig" Coca-Cola, avslagen.
Hans Jokinen

Aloe vera eller blåbär

Får du veta att det går magsjuka i skolan, arbetet med mera: Ta 10 hela vitpepparkorn per dag i några dagar. Dessa skall sväljas hela. Annars kan du dricka Aloe vera dryck. Den skyddar mot de mesta. Magsjuka, förkylning. Man får i sig många bra vitaminer och mineraler.

Om man mot förmodan skulle bli magsjuk. Du måste vara lite före men... Under hösten ska du plocka blåbär. Frys in dessa hela eller gör saft och frys in i små förpackningar eller sirapsflaskor. Är du sedan magsjuk så drick denna saft lite åt gången. Drick även avslagen Coca-Cola. Köp skorpor och ät till.
Helena Arwidsson

Kokt ägg

I vår familj dricker vi blåbärssaft och örtte båda utan socker. Blåbär har vi alltid i frysen uti fall att. Kokta ägg är bra att börja med sedan det värsta upphört.
Åke Ragnarsson

Potatismjöl

1½ tsk potatismjöl som utblandas i ett glas vatten.
Rita Rynbäck

Barndomsminnen

När jag och mina syskon var små fick vi alltid följande blandning när vi var magsjuka:

 • Grenobleblandning
 • 1 dl apelsinjuice
 • 8 dl uppkokt, lite avsvalnat vatten
 • 1 matsked glukos eller socker
 • 1/2 tesked salt

Blanda med avslagen sockerdricka eller drick blandningen som den är.
Désirée Augustsson

Militärhemligheter?!

Jag gick på en sjukvårdskurs hos Rustmästare Kennet Stålmo i Uppsala för många år sedan. Vi fick lära oss att stoppa magsjuka genom att dricka vatten och äta sockerbitar. Jag har själv provat det många gånger,och det är bra. Vi får hoppas på att det inte är någon militär hemlighet.
Thord Siljefelt

Kokta blåbär

Vid kräkning:

 1. Blanda hälften Coca Cola och hälften kokt vatten och drick klunkvis.
 2. Vanligt te + honung.
 3. Kamomillte.

Vid diarré:

 • 1 msk torkade blåbär
 • 1 l vatten
 • 1/2 tsk krossade kryddpepparkorn
 • 1 tsk pressad citron

Lägg blåbären i blöt i vattnet över natten. Lägg i kryddpepparkrosset, koka långsamt upp och låt sjuda ca 5 minuter. Ta av kastrullen, låt vätskan dra under lock 5 minuter. Blanda i citronsaften och drick ett glas med några timmars mellanrum, varmt eller kallt.
Solveig Fransson

Ris med yoghurt

Jag kokar ris enligt anvisning men inget salt och till det äter jag naturell yoghurt och det fungerar, detta lärde jag mig på en resa till Iran och har rekommenderat det till alla känner och de tycker också att det hjälper. Yogurten irriterar inte magen trots att det är en mjölkprodukt och den innehåller nyttiga bakterier som magen
behöver. Fast det smakar inget vidare.  Men det enklaste är faktiskt att köpa barnmatsburkar med blåbär eller morotspure, de smakar gott också och de har lång hållbarhet. 
Britt-Maria Heneker

Magsjukekur under och efter

Ta en tallrik med Kalas-Puffar och häll över någon dl vatten. Salta lätt och pressa en halv citron över. Vad magen/kroppen skriker efter är socker-salt-surt. Puffarna i sig är ju fulla med socker och själva rätten är inte vämjelig utan går ganska lätt att få i sig även efter ett par dagars akuta mag/tarmproblem.

Puffrätten kompletteras med ett par munnar riktig Ekströms traditionella blåbärssoppa före och efter.
Ola Jakobsson

Apelsinkur

Apelsinkuren som jag har hittat i en bok som heter Husmoderns hemkurer och goda råd utarbetade av Kerstin Wenström utgiven 1925
Denna kur är mycket verksam mot allmän svaghet, blodbrist och dålig matsmältning: Första dagen ätes 1 apelsin, andra dagen 2 etc. med ständig ökning, tills man den 25:e dagen förtär 25 apelsiner. Därpå under den följande tiden går man tillbaka med 1 apelsins minskning om dagen, tills man åter kommer ner till 1 apelsin. Då göres tre veckors uppehåll, varefter kuren göres om ännu två gånger med tre veckors uppehåll mellan kurerna.

Jag har inte vågat mig på att prova denna dunderkur, men nog borde den göra susen för att få magsjuka.
Margaretha

Ris och Medicol

Mitt recept vid magsjuka är att först koka upp 1 dl ris i 1 liter vatten, först dricker man sakta med sked vattnet, ljummet och sedan äter man riset. Pröva ett par ggr under dagen. Sedan tar jag i glas Medicol, och i regel klarar vi oss från mera sjuka.
Lonie Johansson

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.