Annons
Annons
  • Medan män ofta äter tillsammans med sina kollegor på tjänsteresan, är det vanligare att kvinnor köper med sig mat och äter ensamma på sitt hotellrum. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kvinnor äter ensamma på tjänsteresan

Publicerad 4 september 2020, kl 11:15

Kvinnor är mer prismedvetna, medan män söker sig till sociala sammanhang när de ska äta sin mat. Det visar en ny avhandling, om hur vi inmundigar våra måltider under tjänsteresor, från Umeå universitet.

De allra flesta äter lunch, men hur vi väljer att stoppa i oss våra måltider skiljer sig åt. Under en tjänsteresa, då jobb och fritid har en tendens att smälta ihop, kan det vara ännu svårare att få i sig ett ordentligt mål mat. Exakt hur vi äter på dessa resor har undersökts i en avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer: Lunchtips för hemmajobbare

Resultatet visar att det skiljer sig en hel del åt, framför allt mellan män och kvinnor. Medan kvinnor tycks planera sin måltid i högre grad, är mer prismedvetna och i större utsträckning köper med sig mat och äter på hotellrummet, så svarar fler män att det sociala sammanhanget är viktigt och de gärna äter i sällskap av andra människor.

När resenärerna fick frågan om hur de äter specifikt när de reser ensamma och inte i grupp var det andra aspekter som var viktiga. Möjligheten att äta bra och vällagad mat och möjligheten att kunna koppla av under måltiden blev då två av de viktigaste prioriteringarna.

Läs mer: Så kan vi minska matsvinn på jobbet

Många resenärer ändrar dock sitt måltidsmönster utifrån hur resandet ser ut. Exempelvis kanske man intar en frukost på ett tåg, i stället för hemma. Eller använda en lounge på en flygplats, eller helt enkelt skippar maten helt. Avgörande här tycks vara om man reste i grupp eller inte. De flesta följde nämligen kollegornas exempel.

Så gjordes undersökningen

Avhandlingen är baserad på flera underlag. Dels en enkätundersökning kopplat till en av de större hotellkedjornas lojalitetsprogram, där man frågade 538 tjänsteresenärer hur de förhöll sig till sina måltider. Dels djupintervjuer med tjänsteresenärer kring sina upplevelser av måltiden under tjänsteresan.

Lediga jobb