• Foto: Colourbox

Kvinnor jobbar bättre på varma kontor

Publicerad 4 juni 2019, kl 11:06

När det är varmt på jobbet presterar kvinnor bättre än män och vice versa. En lösning på problemet kan vara olika temperaturzoner på kontoret.

Att hitta den ideala temperaturen på jobbet är inte lätt. Olika personer vill ha det olika varmt och nu visar forskning dessutom att kvinnor presterar bättre vid högre temperaturer, skriver Ny teknik.

Forskarna lät tyska studenter göra prov i temperaturer mellan 16 och 33 grader. Resultatet var tydligt: om temperaturen höjdes med sex grader presterade kvinnorna 15 procent bättre. Männens insatser försämrades med tre procent.

Enligt Tom Chang, biträdande professor i företagsekonomi vid University of Southern California, visar studien att temperatur har stor påverkan på en persons produktivitet. Han kan också tänka sig arbetsplatser med olika temperaturzoner.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns inga exakta regler för hur varmt eller kallt det får vara på ett kontor. Rekommendationen är att inomhustemperaturen ska vara mellan 20 och 24 grader på vintern och mellan 20 och 26 grader på sommaren.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Kraftigt höjda böter för arbetsmiljöbrott

  Nästa år ska stora företag få betala en halv miljard kronor i böter vid arbetsmiljöbrott. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. I dag är maxbeloppet tio miljoner kronor.

 • Läs även...

  Snabbt bredband stör oss på jobbet

  När bredbandet kommer till byn sjunker företagens produktivitet. En anledning kan vara att våra mobiler stör oss så mycket att vi jobbar sämre.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.