• Foto: Colourbox

Kvinnor jobbar bättre på varma kontor

Publicerad 4 juni 2019, kl 11:06

När det är varmt på jobbet presterar kvinnor bättre än män och vice versa. En lösning på problemet kan vara olika temperaturzoner på kontoret.

Att hitta den ideala temperaturen på jobbet är inte lätt. Olika personer vill ha det olika varmt och nu visar forskning dessutom att kvinnor presterar bättre vid högre temperaturer, skriver Ny teknik.

Forskarna lät tyska studenter göra prov i temperaturer mellan 16 och 33 grader. Resultatet var tydligt: om temperaturen höjdes med sex grader presterade kvinnorna 15 procent bättre. Männens insatser försämrades med tre procent.

Enligt Tom Chang, biträdande professor i företagsekonomi vid University of Southern California, visar studien att temperatur har stor påverkan på en persons produktivitet. Han kan också tänka sig arbetsplatser med olika temperaturzoner.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns inga exakta regler för hur varmt eller kallt det får vara på ett kontor. Rekommendationen är att inomhustemperaturen ska vara mellan 20 och 24 grader på vintern och mellan 20 och 26 grader på sommaren.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Oro på Forsmark efter misstänkt coronafall

  En entreprenör som bodde i Forsmarks personalboende hämtades under tisdagen med ambulans. Personen hade influensaliknande symptom och misstänks vara sjuk i covid-19. Oron bland medarbetarna är nu stor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.