Kvinnor jobbar gratis efter 15.51

Publicerad 16 februari 2012, kl 13:07

Nio minuter i fyra - det är den tid på dagen du som är kvinna kan gå ifrån jobbet med gott samvete, enligt Sveriges Kvinnolobby, som på torsdagen bjudit in facken och politiska kvinnoförbund till en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Efter klockan 15:51 jobbar kvinnor i Sverige gratis, har Sveriges Kvinnolobby räknat ut utifrån det faktum att löneskillnaden mellan kvinnor och män i landet är 14,3 procent.  Skillnaden i snittlön mellan könen var i fjol 4 400 kronor per månad, vilket blir 52 800 per år och närmare 2,4 miljoner på ett helt arbetsliv.

Så har det sett ut sedan 1981, hävdar lobbyn, som tagit initiativ till gruppen Lön hela dagen - en verksamhet som flera fackförbund och kvinnoorganisationer hoppat på. På torsdagen hade Kvinnolobbyn/Lön hela dagen bjudit in sina supportrar och uppmanat dem att ta med sig fyra vänner var till Sergelstorg vid lunchtid.

Tillsammans bildade de som hörsammat inbjudan siffrorna 15:51, vilket fick många nyfikna åskådare att stanna upp.

- Vi vill sätta fokus på att kvinnor har lägre lön oavsett utbildning, säger Gertrud Åström, Sveriges Kvinnolobby.

- Överallt värderas kvinnor lägre och på Internationella kvinnodagen 8 mars kommer vi att ha seminarium på Kulturhuset. Det kommer att sluta prick 15:51.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

  Kommentarer

  Array

  Skriv din kommentar

  Kommentering av denna sidan upphörde 2012-03-08. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Pappor med högre lön tar ut fler dagar

   Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

  • Läs även...

   Nytt jobb lönar sig för kvinnor

   Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

  • Läs även...

   Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

   Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

  • Läs även...

   Här är företagen som betalar bäst

   Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

  • Läs även...

   Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

   Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

  • Läs även...

   Pappor jobbar minst deltid

   Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.