Annons
Annons

Kvinnor jobbar gratis efter 15.51

Publicerad 16 februari 2012, kl 13:07

Nio minuter i fyra - det är den tid på dagen du som är kvinna kan gå ifrån jobbet med gott samvete, enligt Sveriges Kvinnolobby, som på torsdagen bjudit in facken och politiska kvinnoförbund till en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Efter klockan 15:51 jobbar kvinnor i Sverige gratis, har Sveriges Kvinnolobby räknat ut utifrån det faktum att löneskillnaden mellan kvinnor och män i landet är 14,3 procent.  Skillnaden i snittlön mellan könen var i fjol 4 400 kronor per månad, vilket blir 52 800 per år och närmare 2,4 miljoner på ett helt arbetsliv.

Så har det sett ut sedan 1981, hävdar lobbyn, som tagit initiativ till gruppen Lön hela dagen - en verksamhet som flera fackförbund och kvinnoorganisationer hoppat på. På torsdagen hade Kvinnolobbyn/Lön hela dagen bjudit in sina supportrar och uppmanat dem att ta med sig fyra vänner var till Sergelstorg vid lunchtid.

Tillsammans bildade de som hörsammat inbjudan siffrorna 15:51, vilket fick många nyfikna åskådare att stanna upp.

- Vi vill sätta fokus på att kvinnor har lägre lön oavsett utbildning, säger Gertrud Åström, Sveriges Kvinnolobby.

- Överallt värderas kvinnor lägre och på Internationella kvinnodagen 8 mars kommer vi att ha seminarium på Kulturhuset. Det kommer att sluta prick 15:51.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

    Kommentarer

    Array

    Skriv din kommentar

    Kommentering av denna sidan upphörde 2012-03-08. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.