Annons
 • Medan familjen blir ett stöd i mäns karriär är den i stället källa till stress för kvinnor, enligt Johanna Rickne. Foto: Colourbox

Kvinnor med toppjobb riskerar skilsmässa

Publicerad 27 mars 2017, kl 20:15

Att bli befordrar till ett toppjobb innebär stor risk för skilsmässa för kvinnor. Det visar en ny studie där det också framgår att åldern har betydelse. Kvinnor som har jämnåriga – och mer jämställda – relationer skiljer sig mer sällan även om de gör karriär.

– Vår forskning visar att valet av partner spelar roll för karriären. En ojämställd relation riskerar att spricka om kvinnan gör karriär. Samma sak gäller inte omvänt, det vill säga om mannen har ett toppjobb, säger nationalekonomen och docenten Johanna Rickne som tillsammans med forskarkollegan Olle Folke skrivit rapporten All the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män.  

De har undersökt skilsmässofrekvensen bland män och kvinnor som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller VD (för företag med fler än hundra anställda) under åren 1990–2014. Studien omfattar nära 2 000 personer .

Bland kvinnorna som blev befordrade var hela tio procent skilda inom tre år efter ha fått ett toppjobb, vilket är mer än dubbelt så många som bland de kvinnor som inte blev befordrade.

– Vår studie visade att 80 procent av kvinnorna är yngre än sin make medan 60 procent av männen är äldre än sin fru. Kvinnor har generellt sett en tendens att gifta sig med äldre män som tjänar mer och kvinnorna tar ut mer än 80 procent av föräldraförsäkringen. Om sedan kvinnan gör karriär rubbas jämvikten när det gäller arbetsfördelningen i hemmet vilket är en sannolik orsak till skilsmässa, framhåller Johanna Rickne.

Forskarna konstaterar också att kvinnor med toppjobb som lever jämställt och delar på föräldraförsäkringen mer jämlikt har en väsentligt mindre risk att skiljas. Ett äktentenskap med en karriärkvinna och en jämnårig man har också större utsikter att hålla.

Läs mer: Män ogillar karriärkvinnor

Johanna Rickne framhåller att bristen på jämställdhet kan få stora och negativa konsekvenser för samhället.

– Familjen blir ett stöd i mäns karriär men en källa till stress för kvinnor. Det gör att samhället misslyckas med att fördela de bästa talangerna till samhällets toppjobb. Det är på tiden att vi börjar diskutera normer, status, partnerval och hur det kan förändras. En kvinna som vill göra karriär kanske inte ska söka status hos en äldre framgångsrik man utan hellre satsa på en partner som vill leva jämställt, säger Johanna Rickne.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Många störs av andras drickande på julfesten

  Snart är det dags för julfest på jobbet. Årets höjdpunkt tycker vissa. Andra undviker gärna festen. Enligt en undersökning från IQ har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

 • Läs även...

  Guldregn över föräldravänliga företag

  Sogeti skänker 10 000 kronor till organisationen Makalösa föräldrar. Prispengar som bolaget fått från Unionen jämte priset årets Guldnapp. Även en Guldstege och en Guldpeng tilldelas företag som gjort lite extra för jämställdheten.

 • Läs även...

  7 av 10 upplever ingen skillnad efter metoo

  Endast var femte yrkesverksam har märkt skillnad på sin arbetsplats sedan metoo startade för ett par år sedan. Det visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Män anställer helst män

  Män kallar helst andra män på intervju. I alla fall om de arbetar i yrken med jämn könsfördelning. Det visar en ny studie som delvis motsäger tidigare forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.