• Världens mäktigaste kvinna, enligt den amerikanska nättidningen Forbes, är Angela Merkel. Listan över världens mäktigaste oavsett kön toppas av Vladimir Putin. Just sayin... Foto: Michael Sohn/AP/TT

Kvinnor över 55 = bästa bossarna

Publicerad 5 juni 2015, kl 11:09

Kvinnor i 50-årsåldern är de mest inspirerande och effektiva ledarna. Trots det är just de en grupp som ofta ignoreras vid rekryteringar till ledningsgrupper.

Kvinnor över 55 är de bästa strategiska ledarna som har bäst förmåga att förändra organisationer och lösa problem genom att tänka utanför boxen. Det visar en europeisk *undersökning där man har tittat på 6 000 yrkesverksammas ledarskapsförmåga.

I studien framkommer att 55+ kvinnorna är mer benägna att se situationer från flera olika perspektiv, att bruka ett positivt språk samt att utöva makt på ett modigt sätt, jämfört med män i samma ålder.

Ändå är kvinnor över 55 ofta den grupp som blir mest förbisedd när företag ska rekrytera till ledningspositioner.

I studien framkom att endast åtta procent av samtliga besitter strategisk ledarskapsförmåga i dag. 

*Undersökningen genomfördes av revisionsbyrån PwC.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Diskriminering vanligt tror anställda

  Risken att diskrimineras både i anställningsprocessen och på jobbet är stor. Det anser åtminstone de tjänstemän som tillfrågats om hur det skulle gå till på deras arbetsplats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.