Annons
Annons
 • Undersökningen befäster tesen att många par blir mindre jämställda efter att man skaffat barn. Foto: Colourbox, Kollega (montage)

Kvinnor projektleder julen

Publicerad 20 december 2019, kl 19:14

Två av tre kvinnor upplever att de är julens projektledare. Bland par med barn tar männen ännu mindre ansvar inför högtiden, visar en ny undersökning.

Även om jämställdheten går åt rätt håll i många frågor verkar traditionella könsroller leva kvar och förstärkas i samband med högtider. I en undersökning som gjorts av TCO svarar 66 procent av kvinnorna att det är de själva som är julens huvudsakliga projektledare i sin familj, med ansvar för paketinköp, mat, städning och andra julaktiviteter. Det är något fler som angav samma sak i fjol. Dessutom svarar 15 procent av de tillfrågade att det är deras egen eller partnerns mamma som håller i taktpinnen i juletid.

– Kvinnor tar ett större ansvar för hemarbetet och familjens livspussel året runt och då är det inte så konstigt att det ser ut så även vid jul då det är mer som ska hinnas med, säger Åsa Forsell, utredare med ansvar för jämställdhetsfrågor på TCO.

Bland männen svarar 21 procent att de är julprojektledare men kvinnorna tycks inte ha samma bild, bara två procent av dem svarar nämligen att deras partner har huvudansvaret. Medan 38 procent av männen svarar att deras partner gör det.

Undersökningen befäster tesen att många par blir mindre jämställda efter att man skaffat barn. Bland par med barn som bor hemma svarar 80 procent av kvinnorna att de är familjens projektledare under julen.

Att kvinnor tar ut fler föräldradagar när barnen är små och går ner i arbetstid för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv får negativa konsekvenser för kvinnors arbetsliv, hälsa och pensioner, enligt TCO.

– Könsroller befästs när barnen är små och därför är det viktigt att reformera föräldraförsäkringen så att män och kvinnor delar mer lika på ansvaret än i dag, säger Åsa Forsell.

Vet ni något hur det ser ut i samkönade familjer?
– Nej, det är inte något vi har frågat om, men det vore ett utvecklingsområde till ett annat år.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av TCO och bygger på 1 066 intervjuer.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Fler bettskenor åt stressade kvinnor

  Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.

 • Läs även...

  Höga krav gör kvinnor tjocka

  Att sakna kontroll på jobbet gör att du går upp i vikt, vare sig du är man eller kvinna. Utsätts du dessutom för höga krav riskerar du att lägga på dig ännu fler kilon - men bara om du är kvinna. Det visar ny svensk forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.