Annons
Annons

Kvinnor tjänar mest på att byta jobb

Publicerad 17 juni 2014, kl 11:10

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att minska, det visar ny statistik från Medlingsinstitutet. 2013 var skillnaden 13,4 procent, det är minskning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan.

Enligt Medlingsinstitutets nya statistik så fortsätter löneskillnaderna mellan kvinnor och män att minska men det går långsamt. Förra året låg skillnaden på 13,4 procent, men om man bortser från lönepåverkade faktorer som yrke, ålder, utbildning och arbetstider så hamnar den oförklarade löneskillnaden på 5,8 procent.  Det är en ynka minskning på 0,3 procent jämfört med 2012.

Den viktigaste orsaken till löneskillnaderna mellan könen är att kvinnor och män arbetar inom olika yrken. Bästa sättet att få upp lönen är att skaffa nytt jobb. För enligt Medlingsinstitutets analys är löneökningen större för dem som bytte arbetsgivare än för dem som stannade kvar på samma jobb. Och det är framför allt kvinnor som tjänar mest på att skaffa nytt jobb, deras löner ökade mer än männens.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  ”Många gubbar tycker att hockey är för män”

  Hockeyspelaren och sportchefen Erika Grahm är väl insatt i jämställdhetsproblemen inom hockeyn. Trots de stora löneskillnaderna mellan damer och herrar menar hon att det först och främst är attityderna som behöver förändras.