Kvinnor underutnyttjad arbetskraft i EU

Publicerad 28 april 2015, kl 14:10

Av alla 44,1 miljoner deltidsarbetande inom EU skulle nästan var fjärde, eller 9,8 miljoner, både vilja och kunna jobba mer. En majoritet av dem är kvinnor. Det visar siffror från det europeiska statistikinstitutet Eurostat.

I dag jobbar 44,1 miljoner européer deltid. Bland dem är det nära tio miljoner som uppger att de både skulle kunna och skulle vilja jobba mer – alltså underutnyttjad arbetskraft – och i den gruppen är tre av fyra kvinnor (67 procent). Det visar resultat från 2014 års European Labour Force Survey.

Högst andel underutnyttjad arbetskraft bland de deltidsarbetande har Grekland (72,1 procent), Cypern (65,9 procent) och Spanien (57,3 procent). Sverige kommer på 18:e plats på listan, med 19,1 procent underutnyttjade - det vill säga, var femte deltidsarbetande i Sverige skulle vilja jobba mer än deltid. (Se grafik ovan, från europaportalen.se)

9,5 miljoner arbetslösa européer i arbetsför ålder söker inte jobb, bland annat för att de tappat hoppet (discouraged) om att kunna få ett jobb, enligt Eurostat. 2,2 miljoner är arbetssökande men kan inte ta ett jobb på momangen, till exempel studenter som ännu inte slutfört sina studier. Även i den gruppen är en majoritet kvinnor (57 procent).

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Bilprovningen vill locka kvinnor

  Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.