Annons

Kvinnor underutnyttjad arbetskraft i EU

Publicerad 28 april 2015, kl 14:10

Av alla 44,1 miljoner deltidsarbetande inom EU skulle nästan var fjärde, eller 9,8 miljoner, både vilja och kunna jobba mer. En majoritet av dem är kvinnor. Det visar siffror från det europeiska statistikinstitutet Eurostat.

I dag jobbar 44,1 miljoner européer deltid. Bland dem är det nära tio miljoner som uppger att de både skulle kunna och skulle vilja jobba mer – alltså underutnyttjad arbetskraft – och i den gruppen är tre av fyra kvinnor (67 procent). Det visar resultat från 2014 års European Labour Force Survey.

Högst andel underutnyttjad arbetskraft bland de deltidsarbetande har Grekland (72,1 procent), Cypern (65,9 procent) och Spanien (57,3 procent). Sverige kommer på 18:e plats på listan, med 19,1 procent underutnyttjade - det vill säga, var femte deltidsarbetande i Sverige skulle vilja jobba mer än deltid. (Se grafik ovan, från europaportalen.se)

9,5 miljoner arbetslösa européer i arbetsför ålder söker inte jobb, bland annat för att de tappat hoppet (discouraged) om att kunna få ett jobb, enligt Eurostat. 2,2 miljoner är arbetssökande men kan inte ta ett jobb på momangen, till exempel studenter som ännu inte slutfört sina studier. Även i den gruppen är en majoritet kvinnor (57 procent).

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.