Annons
Annons

Kvinnors arbetsmiljö ska bli bättre

Publicerad 31 januari 2012, kl 13:29

Fler kvinnor än män sjukskriver sig på grund av arbetsrelaterade sjukdomar och fler kvinnor tvingas gå ner på deltid eller lämna arbetslivet i förtid. Nu satsar Arbetsmiljöverket stort på att förbättra just kvinnors arbetsmiljö.

Det är ett regeringsuppdrag som ligger bakom satsningen på kvinnors arbetsmiljö som ska pågå fram till slutet på 2014.

- Arbetsmiljöverket har fått 20,5 miljoner för att kunna genomföra uppdraget men vi skjuter själva till minst lika mycket säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

- Bästa situationen är om människor vill och kan arbeta mer. En bra arbetsmiljö gör det möjligt, säger Mikael Sjöberg

Kvinnor svarar för en större andel av sjukfrånvaron än män och den vanligaste arbetssjukdomen är värk och skador på muskler, alltså belastningsskador som ofta kommer smygande.

När skadorna och värken blommat ut kan det i värsta fall sluta med att den drabbade tvingas gå ner på deltid eller gå i tidig pension.

- Det finns en risk att 50 procent av kvinnorna bara kommer att få garantipension. Belastningsskador kostar både samhället och individen mycket pengar, säger Mikael Sjöberg.

Därför kommer Arbetsmiljöverket att lägga mycket krut på att samla och sprida kunskap genom seminarier, informationskampanjer och konferenser om hur vi kan förebygga belastningsskador. Inspektörer kommer att utbildas för att kunna göra arbetsplatsinspektioner som bättre tar hänsyn till kvinnors och mäns olika förutsättningar.

- En viktig del i vår satsning är att synliggöra kvinnors och mäns olikheter. Vi jobbar ofta i olika branscher men även på samma arbetsplats kan villkoren vara olika. Arbetsverktygen kan vara anpassade efter en mans storlek. Kvinnor och män är fysiskt olika, till exempel när det kommer till muskelmassa, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket och ansvarig för satsningen på kvinnors arbetsmiljö.

Fakta

2010 anmäldes ca 104 000 arbetsskador, 55 procent gjordes av kvinnor.
Belastningsskador ligger bakom 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
    Lediga jobb
    • Läs även...

      Reklamares övertid granskas

      Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.