Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnors arbetsmiljö ska bli bättre

Fler kvinnor än män sjukskriver sig på grund av arbetsrelaterade sjukdomar och fler kvinnor tvingas gå ner på deltid eller lämna arbetslivet i förtid. Nu satsar Arbetsmiljöverket stort på att förbättra just kvinnors arbetsmiljö.
Petra Rendik Publicerad 31 januari 2012, kl 13:29

Det är ett regeringsuppdrag som ligger bakom satsningen på kvinnors arbetsmiljö som ska pågå fram till slutet på 2014.

- Arbetsmiljöverket har fått 20,5 miljoner för att kunna genomföra uppdraget men vi skjuter själva till minst lika mycket säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

- Bästa situationen är om människor vill och kan arbeta mer. En bra arbetsmiljö gör det möjligt, säger Mikael Sjöberg

Kvinnor svarar för en större andel av sjukfrånvaron än män och den vanligaste arbetssjukdomen är värk och skador på muskler, alltså belastningsskador som ofta kommer smygande.

När skadorna och värken blommat ut kan det i värsta fall sluta med att den drabbade tvingas gå ner på deltid eller gå i tidig pension.

- Det finns en risk att 50 procent av kvinnorna bara kommer att få garantipension. Belastningsskador kostar både samhället och individen mycket pengar, säger Mikael Sjöberg.

Därför kommer Arbetsmiljöverket att lägga mycket krut på att samla och sprida kunskap genom seminarier, informationskampanjer och konferenser om hur vi kan förebygga belastningsskador. Inspektörer kommer att utbildas för att kunna göra arbetsplatsinspektioner som bättre tar hänsyn till kvinnors och mäns olika förutsättningar.

- En viktig del i vår satsning är att synliggöra kvinnors och mäns olikheter. Vi jobbar ofta i olika branscher men även på samma arbetsplats kan villkoren vara olika. Arbetsverktygen kan vara anpassade efter en mans storlek. Kvinnor och män är fysiskt olika, till exempel när det kommer till muskelmassa, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket och ansvarig för satsningen på kvinnors arbetsmiljö.

Fakta

2010 anmäldes ca 104 000 arbetsskador, 55 procent gjordes av kvinnor.
Belastningsskador ligger bakom 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.