Annons
Annons
 • I Sverige fick kvinnor generellt en större löneökning mellan 2000 och 2012, men i Norrbotten ökade männens löner mer. Foto: TT

Kvinnors inkomster steg mer än mäns

Publicerad 31 januari 2014, kl 11:35

Svenska kvinnors inkomster ökade mer än männens mellan 2000 och 2012. Men det gäller i landet som helhet. I de nordligaste kommunerna, där den totala inkomstökningen var som störst, ökade männens inkomster mest.

Totalt ökade medianinkomsten i landet med drygt 20 procent under åren 2000 till 2012, då den låg på 278 000 kronor, enligt SCB.  Medan kvinnors inkomster ökade med 23 procent under perioden ökade de med 18 procent för männen.

Störst inkomstökning totalt hade Kiruna, med 36 procent, tätt följt av Pajala med 33 procent.  Även Gällivare och Övertorneå finns bland de tio kommuner som hade den största inkomstökningen, med 31 respektive 27 procent, vilket SCB menar till stor del beror på att gruvindustrin hade en högkonjunktur under perioden.

Och just i denna del av Sverige, som hade landets största inkomstökning under perioden, ökade männens inkomster mer än kvinnorna. I Kiruna, Pajala och Gällivare med 40 respektive 30 procent.

Också i de flesta andra kommuner i Norrbotten var inkomstökningen större än de 20 procent som alltså var genomsnittet för hela landet. Det gäller även för befolkningen vid Hallandskusten. Lägst ökning av inkomsten hade de boende i tio kommuner i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Åtta av de tio kommuner som hade den högsta medianinkomsten under 2012 ligger dock i Stockholms län, Däribland Danderyd som låg i topp både år 2000 och 2012 då medianinkomsten låg på 381 300 kronor.

Fakta: I SCB:s beräkningar, i vilka man utgått från sammanräknade förvärvsinkomster för personer mellan 20 och 64 år i Sverige, ingår inkomst av näringsverksamhet liksom inkomst av tjänst (lön, pension, arbetsmarknadsstöd, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från försäkringskassan).

De 10 kommuner med högst medianinkomst 2012 (kronor)

De 10 kommuner med störst inkomstökning 2000–2012 (procent)

Danderyd

381 300

Kiruna

36,0

Täby

356 800

Pajala

33,1

Lomma

347 100

Lomma

31,5

Lidingö

338 800

Gällivare

31,1

Vaxholm

334 200

Varberg

29,2

Kiruna

331 900

Vaxholm

27,7

Ekerö

329 000

Övertorneå

27,1

Nacka

328 800

Kungsbacka

26,8

Sollentuna

328 000

Leksand

26,6

Nykvarn

325 700

Falkenberg

26,5

 

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Debatt: Vågar Unionen jobba för jämställdhet?

  Hur kan Unionen påstå sig vara ett jämställt förbund om vi samtidigt vägrar skapa en lönemodell som väger in både mjuka och hårda värden, manligt och kvinnligt och sådant som både kostar pengar och genererar pengar? Det skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  EU vill tvinga fram jämställda löner

  EU ökar trycket på att minska löneskillnaderna mellan könen. Att gratis stämma sin arbetsgivare för lönediskriminering ses som en väg. Men direktivet går på tvärs mot den svenska modellen.

 • Läs även...

  Lön: DO ska driva fler ärenden i domstol

  Att sätta lön efter kön är olagligt. Att strunta i lönekartläggningar likaså. Den nya Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska ta fler arbetsgivare till domstol och hoppas på fler och skarpare sanktioner.

 • Läs även...

  Fortsatt stora löneskillnader mellan könen

  Män tjänar fortfarande mer än kvinnor. Trots det struntar en stor del av företagen i att göra lönekartläggningar – och bryter därmed mot lagen. Men risken att straffas är minimal.