Annons

Låg arbetslöshet bland tjänstemännen

Publicerad 16 oktober 2009, kl 11:18

Sedan januari har arbetslösheten långsamt stigit i Unionens a-kassa. Men fortfarande är den nästan hälften så låg som snittet i Sverige.

I september i år låg arbetslösheten i Unionens a-kassa på 4,3 procent. Samtidigt låg snittet i Sverige på 8 procent.

- Under 2008 minskade arbetslösheten så otroligt mycket bland våra medlemmar. Den var extremt låg, säger Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa.

Totalt är 22 300 av a-kassans 515 000 medlemmar utan arbete. Det är nästan 9 000 färre än i januari 2007, när Sifs och HTF:s a-kassor slogs samman.

Ungdomsarbetslösheten är rekordhög i Sverige, 21,6 procent i åldern 15-24. Det är inget som syns i Unionens a-kassas statistik, men det kan bero på att få unga under 25 väljer att gå med i en a-kassa.

Störst arbetslöshet i tjänstemannagruppen har de som är mellan 25 och 54 år.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Pikant process blev dyr för ambassad

  Notan blev dyr för brasilianska ambassaden när den sade upp en kock på grund av ”felkryddad” mat. Efter en långdragen process fick ambassaden pytsa upp med 430 000 plus rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Nytt förslag kan påverka tjänstepension

  Om fem år kommer vi ha rätt att jobba till 69 om det blocköverskridande förslaget blir verklighet. Från politiskt håll hyser man inga farhågor att Svenskt Näringslivs nej kommer att äventyra förändringen.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Företagare fick rätt mot a-kassan

  Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.