Låg arbetslöshet bland tjänstemännen

Publicerad 16 oktober 2009, kl 11:18

Sedan januari har arbetslösheten långsamt stigit i Unionens a-kassa. Men fortfarande är den nästan hälften så låg som snittet i Sverige.

I september i år låg arbetslösheten i Unionens a-kassa på 4,3 procent. Samtidigt låg snittet i Sverige på 8 procent.

- Under 2008 minskade arbetslösheten så otroligt mycket bland våra medlemmar. Den var extremt låg, säger Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa.

Totalt är 22 300 av a-kassans 515 000 medlemmar utan arbete. Det är nästan 9 000 färre än i januari 2007, när Sifs och HTF:s a-kassor slogs samman.

Ungdomsarbetslösheten är rekordhög i Sverige, 21,6 procent i åldern 15-24. Det är inget som syns i Unionens a-kassas statistik, men det kan bero på att få unga under 25 väljer att gå med i en a-kassa.

Störst arbetslöshet i tjänstemannagruppen har de som är mellan 25 och 54 år.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.