Annons
Annons
 • Mammor har bättre koll på reglerna för föräldrapenning än pappor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låg kunskap om föräldrapenning

Publicerad 11 mars 2020, kl 07:00

Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Hur väl känner nyblivna föräldrar till regelverket kring föräldrapenningen? Den frågan har ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, försökt besvara i ny rapport.

Kartläggning visar att endast en minoritet av föräldrarna känner till de nytillkomna reglerna för föräldrapenning, det gäller till exempel begränsningen av antalet dagar som kan tas ut efter barnets fyraårsdag. Men det finns också kunskapsskillnader mellan föräldrar i olika grupper. Mammor har till exempel större kunskap om reglerna än pappor.

– Vi ser att föräldrar med högre utbildning kan mer än föräldrar med låg utbildning. Och föräldrar med barn i ettårsåldern vet mer än de med barn som är några månader gamla. Men skillnaderna är ganska små, säger Mats Bengtsson, utredare på ISF, i ett pressmeddelande.

Enligt ISF är det viktigt att föräldrar känner till reglerna för att på bästa sätt kunna planera och fördela dagarna mellan sig. Rapporten visar att Försäkringskassan är en viktig informationskälla, ungefär tre av fyra föräldrar uppger att de fått information om föräldrapenningen därifrån.

En annan rapport från ISF visar att föräldrar tar ut fler dagar med föräldrapenning innan barnet blir fyra år. Det är fortfarande mammorna som tar ut de allra flesta föräldradagarna, men pappornas andel av uttagna föräldradagar har ökat från 16 procent 2005 till 30 procent 2019.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Slopat karensavdrag förlängs

  Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.

 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kritiska till familjeveckan

  Familjeveckan är en dålig idé. Den gör det svårare för arbetsgivare att planera och leder till färre arbetade timmar, enligt flera remissvar. Men facken är positiva.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Efter vab kommer vaf - vård av förälder

  När barnen äntligen börjat reda sig själva och du tänker satsa helhjärtat på jobbet kommer nästa barriär i din karriär – skruttiga föräldrar som behöver din hjälp. Vaf, vård av förälder, påverkar dock inte din inkomst lika mycket som vab.