Annons
Annons
 • Mammor har bättre koll på reglerna för föräldrapenning än pappor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låg kunskap om föräldrapenning

Publicerad 11 mars 2020, kl 07:00

Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Hur väl känner nyblivna föräldrar till regelverket kring föräldrapenningen? Den frågan har ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, försökt besvara i ny rapport.

Kartläggning visar att endast en minoritet av föräldrarna känner till de nytillkomna reglerna för föräldrapenning, det gäller till exempel begränsningen av antalet dagar som kan tas ut efter barnets fyraårsdag. Men det finns också kunskapsskillnader mellan föräldrar i olika grupper. Mammor har till exempel större kunskap om reglerna än pappor.

– Vi ser att föräldrar med högre utbildning kan mer än föräldrar med låg utbildning. Och föräldrar med barn i ettårsåldern vet mer än de med barn som är några månader gamla. Men skillnaderna är ganska små, säger Mats Bengtsson, utredare på ISF, i ett pressmeddelande.

Enligt ISF är det viktigt att föräldrar känner till reglerna för att på bästa sätt kunna planera och fördela dagarna mellan sig. Rapporten visar att Försäkringskassan är en viktig informationskälla, ungefär tre av fyra föräldrar uppger att de fått information om föräldrapenningen därifrån.

En annan rapport från ISF visar att föräldrar tar ut fler dagar med föräldrapenning innan barnet blir fyra år. Det är fortfarande mammorna som tar ut de allra flesta föräldradagarna, men pappornas andel av uttagna föräldradagar har ökat från 16 procent 2005 till 30 procent 2019.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Fick inte spela i band för Försäkringskassan

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Då ökar risken för skilsmässa

  När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.

 • Läs även...

  Större rättssäkerhet för sjukskrivna

  Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag att åtgärda brister i handläggningen av sjukpenningärenden. Bra, men inte tillräckligt, tycker Unionen som vill se mer långtgående förändringar på sikt.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Pappor mindre stressade av delad föräldraledighet

  Pappor som delat föräldraledigheten lika med sin partner känner sig tryggare och mindre stressade som föräldrar än de som inte varit hemma lika mycket. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Efter vab kommer vaf - vård av förälder

  När barnen äntligen börjat reda sig själva och du tänker satsa helhjärtat på jobbet kommer nästa barriär i din karriär – skruttiga föräldrar som behöver din hjälp. Vaf, vård av förälder, påverkar dock inte din inkomst lika mycket som vab.

 • Läs även...

  Män bara 20 procent föräldralediga

  Män tar ut 25 procent av föräldrapenningen men bara 20 procent av föräldraledigheten. Det betyder att kvinnor är föräldralediga mer obetald tid, vilket får ekonomiska konsekvenser både i dag och för deras framtida pension.