Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Lag om bakgrundskollar på väg

Att kolla anställdas bakgrund inför en anställning är en komplex fråga för fackförbunden. Visst vill man värna om offentlighetsprincipen och insynen i myndigheternas arbete. Men ska ett sonat brott betyda livslång arbetslöshet?
Lina Björk Publicerad 14 april 2015, kl 10:50

Det är dyrt att rekrytera och de flesta företag lägger mycket resurser på att hitta rätt person för jobbet. En bakgrundskontroll på de sökande är snarare regel än undantag. Men hur långt får arbetsgivaren gå i jakten på den bästa kandidaten?

Sedan 20 år tillbaka har du rätt att begära ut fullständiga utdrag om dig själv från belastningsregistret. Tanken är att du ska ha koll på dina uppgifter och att allt som står i registren stämmer. När lagen stiftades bedömde man att det inte fanns någon risk att möjligheten skulle missbrukas. Det var fel. Antalet utdrag har ökat i takt med att arbetsgivarna sett sin chans att få anställda med fläckfritt förflutet.

För tio år sedan begärdes det ut cirka 40 000 utdrag, förra året hade siffran ökat till 220 000.

– Bland LO-kollektivet tycks en del arbetsgivare använda belastningsregistret som en sållningsmekanism, då det är många sökande till okvalificerade tjänster. På TCO-sidan verkar man använda dem mer vid tillsättning av centrala funktioner, säger Lise Donovan som är tillförordnad chefsjurist på TCO.

Antalet kontroller har ökat i alla branscher och som arbetssökande har man liten möjlighet att säga nej.

– Man är väldigt utsatt som arbetssökande och är angelägen om att få ett jobb. Att säga nej blir att säga nej till jobbet. Det behövs en lagstiftning som reglerar vad som ska gälla, säger Lise Donovan.

Och en lagstiftning kan vara på gång, redan nu i vår. En utredning som regeringen tillsatt föreslår att det ska vara förbjudet för arbetsgivare att utan stöd av lagen begära att en arbetssökande eller anställd ska lämna utdrag från belastningsregistret. Förbudet ska även omfatta den som söker eller gör praktik samt inhyrd och inlånad personal.

De som bryter mot lagen blir skyldiga att betala skadestånd. En proposition är aviserad till i maj.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4