Annons
Annons
 • Undersökningen visade att bra arbetsmiljö och låg stress gav bättre lönsamhet. Foto: Shutterstock.

Låg stress ger högre lönsamhet på företag

Publicerad 3 september 2021, kl 08:34

Att ha god arbetsmiljö är inte bara något som gynnar arbetstagare – det är också bra för företagets lönsamhet. Det visar en ny undersökning.

Att som individ må bra jobbet, trivas med arbetsmiljön, ha sund arbetsbelastning och tycka att kommunikationen på arbetsplatsen fungerar väl är något som förmodligen alla önskar av sitt arbete. Det borde också vara önskvärt för arbetsgivaren.

Det är företaget Brilliant Future, som kallar sig själva en undersöknings- och actionplattform, som sammanställt en undersökning, baserad på 155 000 medarbetarenkäter och finansiella nyckeltal från Bisnode (ett företag som tillhandahåller affärsinformation). I den har man jämfört hur väl medarbetare mår, hur bra de upplever att arbetsmiljön är, hur de upplever ledarskap och kommunikation och sedan ställt det mot hur hög lönsamhet företag har.

Bra arbetsmiljö – 14 procent högre lönsamhet

Resultatet på undersökningen är att ju högre medarbetare skattar arbetsmiljön, desto bättre lönsamhet har företaget. Skillnaden i lönsamhet mellan företag där medarbetare upplever att arbetsmiljön är bra, kontra företag med bristande arbetsmiljö, är 14 procentenheter.

Organisationer där medarbetare inte upplever hög stress är också mer lönsamma. Enligt undersökningen är lönsamheten 15 procent bättre på företag där medarbetare upplevde som lägst stress, jämfört med företagen där stressen var som värst.

Samma tendens syns när det kommer till kommunikation. På företag där medarbetare upplever att kommunikationen fungerar väl är lönsamheten 18 procent bättre än i företag där medarbetare skattar kommunikationen lågt.

Alla organisationer och företag som är inkluderade i studien har verksamhet i Sverige.

Oscar Broström
[email protected]
 • Läs även...

  "Det finns en glamfaktor i branschen"

  De flesta företag i kommunikationsbranschen saknar kollektivavtal. Företaget Oh My har precis tagit fram ett nytt, uppgraderat – och menar att det är en väg till framgång.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.

 • Läs även...

  Studie: Dåligt samvete av att jobba utomhus

  Kontorsjobb kan utföras utomhus – och det har många fördelar. Samtidigt får de som jobbar utomhus skuldkänslor, visar en studie.