Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lägre löneökningar inget för Unionen

Den låga inflationen ställer till det för lönebildningen. För de anställda betyder det mer pengar i plånboken, men för företagen blir det dyrare än de räknat med.
Möjligheten finns att arbetsgivarna säger upp avtalet i förtid, men facket har inga planer på att gå med på lägre löneökningar än man redan kommit överens om.
Niklas Hallstedt Publicerad 14 augusti 2014, kl 13:56

När fack och arbetsgivare gör upp om hur stora löneökningarna ska bli är en av utgångspunkterna att Riksbanken kommer att sköta sitt jobb och se till att inflationen hamnar på runt 2 procent. Men så har det inte varit de senaste åren. I stället är den nere på noll, visar SCB:s senaste siffror.

För de anställda betyder det rejäla reallöneökningar på över två procent per år, för företagen att det blir dyrt eftersom de inte kan ta tillbaka löneökningarna på ökade priser.

Det här har fått arbetsgivarna att fundera över att säga upp det sista avtalsåret, vilket är möjligt i den nuvarande avtalsmodellen.

- Det är orimligt höga reallöneökningar, det är inte hållbart, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till TT.

Men det är knappast troligt att arbetsgivarna skulle få gehör för lägre löneökningar hos motparten.

- Givetvis skulle vi sätta oss i förhandlingar, men vi skulle aldrig acceptera en lägre nivå, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Enligt honom har även den fackliga sidan varit bekymrade för att Riksbanken inte har fokus på inflationsmålet, något som de också påpekat.

- På sikt skapar det problem för lönebildningen. Men i och med räntesänkningen i sommar tycks det som man åter prioriterar inflationsmålet, vilket förhoppningsvis bidrar till att inflationen kommer tillbaka.

Niklas Hjert är inte övertygad om att arbetsgivarna menar allvar med sitt tal om att säga upp avtalet, något som hittills aldrig skett.

- Det ska mycket till för att en part ska säga upp avtalet. Det kan mycket väl handla om förposteringar inför avtalsrörelsen 2016.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.