Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Landslagskoordinatorn: "Misslyckas jag påverkar det hela laget"

I kväll kör fotbolls-EM igång på riktigt för svensk del när landslaget gör sin första match mot Spanien. På plats i Sevilla finns en förväntansfull Cecilia Sandell, herrlandslagets koordinator, en av alla nyckelpersoner i laget bakom laget.
Petra Rendik Publicerad 14 juni 2021, kl 08:27
Svenska Fotbollförbundet
"Alla, inte bara de som gör målen, är delaktiga," säger Cecilia Sandell, herrlandslagets koordinator, om jobbet under fotbolls-EM. Svenska Fotbollförbundet

Nu är det inte många timmar kvar till avspark. Hur stressad är du?
– Inte så stressad på det där viset som man kan tro, jag har ju hållit på med just det här mästerskapet sen 2019 då vi blev klara för EM. Men det är omständigheter som covid som påverkat mina arbetstider. Vi har på kort varsel fått byta spelorter, det innebär att jag måste avboka och boka om hotell och annat. Det har blivit långa dagar.

Hur långa?
– Nu när vi är samlade är det 24/7 som gäller. Jag börjar vid 8 på morgonen, hinner med 30 minuter lunch och har som mål att ligga i säng 23. Det är inte alltid det funkar, men antal timmar spelar ingen roll när jag får jobba med mitt största intresse.  

Vad innebär rollen som koordinator inför och under EM?
– Jag jobbar under team manager och förbundskapten, vi är en avdelning. Min roll är operativ. Jag ska utför den planering som vi gör tillsammans, det är att fylla i Excelfiler till förbannelse. Det är allt från hur vi är seatade när vi reser, till hur vi bor och antal rum för oss 50 personer som är med på EM-resan. Boendet är min huvudsakliga uppgift men som sagt, det är ju väldigt mycket mer än så, och vi hjälps alla åt.

Vilken har varit din största utmaning inför EM?
– Det har varit att se till att hotellen är exakt som vi vill ha dem. Normalt brukar jag besöka hotell innan matcher och mästerskap ska spelas, men det har ju inte gått i och med pandemin. Jag vet inte hur det blir förrän vi är på plats, så det är pirrigt men allting brukar lösa sig.

Vad ser du mest fram emot när EM nu har kört igång?
– Matcherna! Jag kommer att jobba på plats och se Sverige spela. Nu handlar allting om resultat på högsta nivå. Jag är själv gammal landslagsspelare och älskar fotboll. Jag är lyckligt lottad som får jobba med det jag älskar, vilket jag unnar fler människor.

Att spelarna laddar mentalt och fysiskt fattar man. Men hur laddar du så du orkar hålla det här tempot?
– Vi har en fotbollspsykolog med oss som hjälper spelarna och lagledningen. Han kollar av med oss med hur vi mår och påminner framför allt om återhämtning – det mest grundläggande som att äta, sova och försöka träna på gymmet eller ta en promenad.

Hur delaktig känner du dig i lagets med- och motgångar?
– Lika mycket som spelarna, förbundskapten och alla andra i teamet. Vi måste alla prestera på elitnivå. Om jag misslyckas så kommer det att påverka laget. Alla, inte bara de som gör målen, är delaktiga. 

Hur trött kommer du vara när EM är slut?
– Det som är bra när mästerskap spelas den här tidpunkten på året är att det är semestertider när man kommit hem. Hela vår avdelning är lediga fram till 9 augusti.

Vilka är dina största ögonblick hittills i jobbet?
– Med damerna är det VM 2003 i USA då Sverige vann silver. Det var helt galet och det mest utmanande jag upplevt i hela mitt liv. Med herrarna är det när vi slog Italien i VM-kvalet hösten 2017. Det skulle ju inte kunna hända – Italien är utslagna, vi ska på VM i Ryssland. Jag minns att jag stod på läktaren och inte kunde ta in vad som just hänt.

Och nu kanske det stundar nya magiska ögonblick för Sverige som du kommer bära med dig.
– Man kan ju alltid få drömma, vi är bra på fotboll i Europa och allt kan hända. Det handlar om att vi måste hålla oss friska och om vilka vi får möta. Men jag hoppas i alla fall på en kvartsfinal för oss.

Hur går det i kväll mellan Sverige och Spanien?
– Jag gissar på oavgjort, 1-1.

Koordinator i landslaget

Namn: Cecilia Sandell, 53 år.

Jobbar: på Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som Team Coordinator för herrlandslaget sedan 2010.

Bakgrund: har spelat i landslaget i många år. Efter spelarkarriären jobbade hon från 2001 som koordinator för damlandslaget. Sedan 2010 har hon samma roll för svenska herrlandslaget.

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.