Annons
Annons
 • Med hjälp av deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna. Foto: Colourbox

Långt till delpension för alla

Publicerad 28 oktober 2014, kl 10:32

Unionen släpper inte kravet på deltidspension även för medlemmar i tjänstesektorn. Det kommer upp även i nästa avtalsrörelse, lovar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. Men arbetsgivarorganisationen Almega är lika benhårt emot som tidigare.

Med hjälp av deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna.

Det här har Unionen fått till i avtal med stora delar av arbetsgivarna inom privat sektor. Däremot har Almega, vars medlemsföretag håller till i tjänstesektorn, hittills nobbat alla inviter. Från Unionens sida har man dock inte gett upp.

- Eftersom vi tycker att det är viktigt att stärka upp medlemmarnas pensioner, möta utmaningen med en åldrande befolkning och möjliggöra en flexibel avtrappning av arbetslivet är vår målsättning också att träffa avtal även med Almega, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, enligt vilken man kommer att ”jobba hårt” med frågan under kommande avtalsrörelse.

- När vi har fattat beslut om att gå in i det här har vi varit medvetna om att det är en långsiktig fråga. Inte heller på de områden där vi har avtal har vi nått den fulla ersättningen. För att det ska bli det system vi tänkt oss krävs det mer avsättningar än de 0,5 procent som det blivit på de flesta områden. Vi har varit väldigt öppna med det.

Almega har dock inte ändrat uppfattning i frågan, berättar organisationens vd Jonas Milton, bland annat av den anledningen att de inte ser behovet av en sådan lösning.

- Vår bild är att i våra branscher klarar man mycket väl och lätt att jobba upp till 65 eller 67 år. Det ser annorlunda ut hos oss än exempelvis industrin.

Många företag har dessutom redan, enligt Jonas Milton, egna lösningar för att tillgodose de anställdas önskemål om pensionering.

- Då är det svårt för oss att braka in och slå sönder existerande system.

Fotnot: Deltidspensionen innebär att man kan ansöka om att gå ned i tid från den månad man fyller 60 eller 62 år, beroende på avtalsområde. Arbetsgivaren kan dock säga nej under vissa omständigheter. Den extra avsättningen görs oavsett om man går ned i tid eller inte. För den som inte går ned i tid blir det ett extra tillskott till den vanliga pensionen. I Almegas fall har den extraavsättningen i stället gått ut som löneökning.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Replik: Unionen missar bollen

  Att kategoriskt säga nej till att se över Märket är anmärkningsvärt. Och att hänvisa till lönekartläggningar som bevis på att man jobbar för jämställdhet är ett spel för galleriet – många företag gör dem inte, skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Replik: Märket ger mer pengar i plånboken - för alla

  Att det är industrin som sätter Märket betyder inte att andra branscher är mindre viktiga. Och att kalla arbetet som bedrivs med lönekartläggningar för ett "spel för galleriet" är respektlöst mot det arbete som klubbarna gör, skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

  Kollektivavtalen fortsätter lysa med sin frånvaro i spelutvecklingsbranschen. Endast en handfull av 400 svenska spelutvecklarföretag omfattas av avtal.