Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lär dig känna igen härskartekniker

Om du känt dig tillplattad av andra utan att riktigt förstå vad som hänt har du troligen blivit utsatt för härskarteknik.
Ofta handlar det om subtila och svårhanterliga metoder. Syftet är som regel att få kontroll över och styra en situation.
Göran Jacobsson Publicerad 12 mars 2008, kl 10:54
Elaine Bergqvist

- Gemensamt för män och kvinnor som använder härskarteknik är att de tar den fula vägen till makten, säger Elaine Bergqvist, som är retorikkonsult, som också säger att många härskare i grunden är rädda för konflikter.

Hon har skrivit boken Härskarteknik, där hon beskriver olika härskartekniker och ger råd om hur du kan bemöta dem. Grundidén är att så vänligt som möjligt påpeka och ifrågasätta härskarens agerande eller kommentarer. Nu kanske det inte alltid är så lätt - att vara vänlig när man mest av allt är rasande eller nedtryckt. Elaine Bergqvist säger att det gäller att försöka vara rationell och se vad som fungerar. Med övning går det lättare.

- Det gäller att fånga känslan av att vara förminskad eller förtryckt och sätta fingret på orsaken till det.

Elaine Bergqvist fick upp ögonen för härskartekniker på ett omskakande sätt. Hon skulle föreläsa på Sveriges Television om retorik. En känd äldre SVT-kvinna undrade varför hon skulle lyssna på en tjej som bara var hälften så gammal som henne. Vad kunde hon ha att lära ut?

- Det är ett intressant fenomen att kvinnor tillämpar härskarteknik. Många gånger är det män som förtrycks, säger Elaine Bergqvist.

Hon har ofta varit med om att kvinnor över 40 år försökt trycka ner henne medan äldre män i betydligt större utsträckning gett henne stöd. Hennes förklaring är att kvinnor tror att det finns ett begränsat utrymme på arbetsplatsen eller i maktpositionen medan män oftare inte ser någon sådan gräns.

Elaine Bergqvist kan se några typiskt kvinnliga härskartekniker. Det är att styra stämningen, dubbel bestraffning, tyst krigföring och tantslem. Dubbel bestraffning är att skapa en situation, där alla handlingsvägar leder till nedvärdering eller bestraffning. Till exempel när kvinnan i en relation får höra att hon är vacker svarar: Är jag inte det i vanliga fall då?! Tantslem är när äldre kvinnor tafsar på yngre män.

Samtidigt utsätter kvinnor många gånger sig själva för självförvållad härskarteknik, som förminskar dem själva.

De typiskt manliga härskarteknikerna är ta stort utrymme, avbryta, besserwisser, gubbslem och röstdueller, som går ut på att tysta andra med en högre och kraftfullare röst.

En stor del av vår kommunikation är icke-verbal och finns i kroppsspråk och tonfall. SVT-kvinnan la huvudet på sned och suckade för att understryka sin hållning. 
Elaine Bergqvist säger att det icke-verbala är en betydelsefull del av härskarteknikerna och att det gäller att förstå det för att kunna hantera dem.

Även om Elaine Bergqvist är medveten om härskartekniker händer det att hon själv använder sådana. Hennes svaghet är komplimanger. Hon kan tänkas ge dem för att uppnå något.

- Gudskelov har jag vänner som påpekar det. Kritik är viktig och det ska man ta emot som en gåva och en möjlighet att utvecklas. Kritik kan till och med vara kärlek.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.