Annons
Annons
 • Kommer parterna lyckas gå i mål i las-förhandlingarna den här gången? Foto: Anders Wiklund / TT

Las-förhandlingarna återupptas

Publicerad 14 oktober 2020, kl 09:48

PTK, LO och Svenskt Näringsliv återupptar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, i morgon torsdag. Det meddelar parterna i ett pressmeddelande.

Facken (LO och PTK) meddelar tillsammans med arbetsgivarsidan (Svenskt Näringsliv) att de från och med torsdag kommer återgå till förhandlingsbordet. Beskedet kommer knappt två veckor efter att las-förhandlingarna strandade.

Läs mer: "Politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid"

Trots att avtalsrörelsen pågår parallellt har parterna för avsikt att ge besked om förhandlingarna tidigast fredagen den 16 oktober klockan 13.00, alltså redan om två dagar. Det meddelar förhandlarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Varför man väljer att återuppta samtalen framkommer inte av pressmeddelandet. 

Kollega har sökt representanter för PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv, som inte vill lämna några kommentarer utöver det gemensamma pressmeddelandet. 

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-11-04.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.

 • Läs även...

  Las: Det förhandlar parterna om

  Slopa anställningsformen allmän visstid och tillåt undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Det är två frågor som arbetsgrupperna i las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna tittar på.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.