Annons
Annons
 • Ligger du och vrider och vänder dig om nätterna? Testa de här knepen! Foto: Colourbox.com

Läsarnas 5 bästa sömntips

Publicerad 23 maj 2017, kl 12:12

Hur gör du när du inte kan sova? Chef & Karriärs läsare vet. Här är deras fem bästa tips.

 1. Skriv en lista.
  När tankarna snurrar och jag inte kan somna brukar jag gå upp, sätta mig ner och skriva en lista på alla tankar som flyger runt. Så fort de finns på papper vet jag att de finns där för mig att ta tag i dagen efter och jag behöver inte oroa mig för att glömma någon tanke
  .
   
 2. Gå systematiskt igenom alla muskler i kroppen.
  Börja längst ner i varje tå och jobba dig upp genom kroppen. Jag hinner sällan längre än till höften innan jag somnar. Tanken är att lägga allt fokus på varje muskel i varje enskild kroppsdel. Om jag avbryter ritualen genom att jag börjar tänka på jobbet (som det oftast är) tvingar jag mig själv att börja om från början.

 3. Undvik powernaps.
  Försök att inte slumra till i tv-soffan under kvällen eller när du lägger barnen, hur trött du än är.

 4. Fantisera!
  När du lagt dig, fantisera om något roligt du vill göra. Somnar du mitt i tanken så fortsätt på samma ämne nästa kväll.

 5. Avdramatisera.
  Tänk att det inte är hela världen att du ligger vaken. Du kommer i vart fall inte att dö av sömnbrist, innan dess lär du troligen ha somnat …

Läs mer: 3 av 4 chefer sover dåligt

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

  Frédéric Desnard fick allt mindre att göra på jobbet. Det ledde till att han så småningom blev sjuk och fick diagnosen bore out. Nu har hans arbetsgivare dömts att betala skadestånd för trakasserier.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.