• Det ska inte automatiskt vara den med minst utbildning som har förtur. I stället är det personer med störst behov av utbildningen. Foto: Colourbox

Lättare byta jobb med nytt komvux

Publicerad 3 september 2018, kl 11:32

Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska den med störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att förbättra möjligheterna att byta yrke.

Ett av vuxenutbildningens uppdrag är att erbjuda individer en ny chans. Det har utredaren Roger Mörtvik tagit fasta på.

– Vi vill ha ett komvux som blir en del i det livslånga lärandet på ett bättre sätt, sa Roger Mörtvik i samband med att han presenterade utredningen under måndagen.

Ett av förslagen går ut på att urvalsreglerna till komvux ändras. Det ska inte automatiskt vara den med minst utbildning som har förtur. I stället är det personer med störst behov av utbildningen.

– Ofta är det samma sak, men vi vill att man ska ta hänsyn till fler faktorer än längden på utbildningen, sa Roger Mörtvik.

Ett exempel, som Roger Mörtvik, för fram kan vara en nyanländ som har en universitetsutbildning i litteraturvetenskap från hemlandet. Trots att hen saknar möjligheter att få jobb med hjälp av sin utbildning, gör den att hen nekas möjlighet att läsa till undersköterska.

Förändringen är också avsedd att förenkla för personer att yrkesväxla:

”Komvux kan också ge personer som har en längre utbildning bakom sig en chans till en helt ny bana, om deras första val av någon anledning inte fungerat. På det sättet utgör komvux inte bara en andra, utan en annan chans”, heter det i utredningen.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, konstaterar att förändringen har stort stöd från utbildningsanordnarna.

– I och med att kompetensförsörjningen är så oerhört viktig behövs nya urvalsregler.

Utredningen föreslår ytterligare ett antal förändringar. Bland annat att gymnasieskolans sex studieförberedande program slås ihop till tre bredare studieområden inom komvux, och att en del lärarutbildningar bör erbjuda profilering mot komvux.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.