Annons
Annons
 • Foto: TT

Lättare än någonsin för uppsagda att få jobb

Publicerad 17 januari 2014, kl 14:20

Trots halvknackig konjunktur fick en större andel än någonsin av de uppsagda tjänstemännen nya jobb i fjol, visar siffror från TRR Trygghetsrådet. En orsak kan vara de många pensionsavgångarna inom offentlig sektor.

Nio av tio, 88 procent, av de tjänstemän som TRR stöttade 2013 fick nytt jobb. Det är den högsta siffran under TRR:s 39-åriga historia.

Calle Leinar, TRR:s vd, pekar på fyra samverkande förklaringar: TRR har blivit ännu bättre på sitt arbete, de uppsagdas kompetens har varit ovanligt hög, många har funnits i storstadsområdena där arbetsmarknaden är hyfsad och att fler än någonsin av de uppsagda blivit anställda inom offentlig sektor.

Men det är inte någon expansion av den kommunala och statliga sektorn som ligger bakom det sistnämnda.

- Vår bedömning är att det beror på att många lämnat som pensionärer. En del av dem lämnar vakanser på orter som passar precis för dem som vi stöttar.  Ett exempel på det är Astra Zeneca i Södertälje och en del läkemedelsindustrier i Uppsala som dragit ned. De som jobbat där har kunnat hitta jobb på Karolinska och olika statliga verk och myndigheter.

Att fler nya jobb än tidigare hittas inom offentlig sektor är också en av förklaringarna till att en betydligt större andel kvinnor än män har fått visstidsanställningar i stället för att bli tillsvidareanställda.

- Tidsbegränsade anställningar är mycket vanligare inom offentlig förvaltning än på privat sida.  Men kvinnor finns också oftare inom administrativa yrken där är det vanligare med visstidsanställningar via bemanningsföretag och vikariat, säger Calle Leinar enligt vilken TRR:s uppföljningar dock visat att många av de tidsbegränsade anställningarna så småningom omvandlades tills tillsvidareanställningar.

Dubbelt så många kvinnor än män gick till offentlig sektor.

Drygt 15 000 personer fick stöttning av TRR under 2013, vilket är en ganska hög siffra men inte i närheten av hur det var exempelvis under lågkonjunkturen 2009, då över 25 000 tjänstemän förlorade jobbet. Av dessa fick 80 procent en ny anställning, 8 procent startade eget företag och 6 procent påbörjade längre studier.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.