Lear lägger ned i Bengtsfors: Volvo är inte utan skuld

Publicerad 18 mars 1999, kl 12:00

Lear lägger ned i Bengtsfors:
"Volvo är inte utan skuld"

På onsdagen kom beskedet de anställda fruktat. Bengtsfors största arbetsgivare Lear Corporation flyttar bilstolstillverkningen till Göteborg och 860 personer mister sina jobb.

- Det är en katastrof för Bengtsfors. Jag kommer själv därifrån och har en syster som jobbar på fabriken. Jag jobbade också där en kort tid. Lear tog över från Volvo och det kan man tycka vad man vill om, men det blev ingen förbättring, det är ett som är säkert, säger Thomas Hagman, SIF:s regionchef i Trollhättan.
Det var 1991 som Lear tog över fabriken i Bengtsfors efter Volvo. Före en tid sedan kom beskedet att sömnaden ska flyttas till Portugal och Thailand, och nu bilstolstillverkningen till Göteborg. Företaget säger att man vill spara pengar genom att flytta närmare kunden – Volvo. Metallklubben har räknat ut att 860 jobb i Bengtsfors motsvarar 35 000 jobb i Göteborg.
- Det kan nog stämma. Det är ett enormt perspektiv. Jag tror inte vi kan föreställa oss vad det skulle innebära om detta drabbade Stockholm eller Göteborg.
Många anställda anser att Volvo har ett ansvar för sina gamla medarbetare, och bitterheten är stor gentemot den gamla ägaren som hyr ut lokaler i Torslanda åt Lear. SIF-klubbens ordförande på Volvo, Lennart Thörnblom, kan i viss mån dela kritiken.
- Jag tycker att Volvo har ett moraliskt ansvar. Andemeningen när man sålde fabriken till Lear var inte att flytta verksamheten till Göteborg. Andemeningen var att få en så bra underleverantör som möjligt med rimliga priser och bra organisation. Man kan alltid diskutera hur moralen ser ut, men det är olika intressen som krockar i det här fallet. Vilka löften som gavs vid övertagandet vet inte jag.
Rykten gör gällande att Lear redan har byggt upp en parallell produktionskapacitet i Volvos lokaler i Torslanda.
- Hemlighetsmakeriet verkar mycket konstigt. Lear har skött det dåligt, men jag har svårt att ha en bestämd uppfattning i ena eller andra riktningen. Risken finns i och med det här att Volvo får bära hela hundhuvudet. Det är synd för det är Lear som har ansvaret, allt man har försökt att dölja, säger Thörnblom.
SIF-klubbens ordförande på Lear, Ingemar Knutsson, bekräftar att de anställda känner sig förrådda av företaget.
- Vi förstår att konkurrensen är hård i vår bransch, men vi känner oss väldigt lurade och det är nog det som förbittrar oss mest.
De anställda i Bengtsfors har dock inte gett upp ännu. Genom förhandlingar och med hjälp utifrån hoppas man kunna påverka företaget.
- Det är inget lätt företag att påverka. Jag tror tyvärr man får räkna med en nedläggning.
- Lear får ta smällen fullt ut, men Volvo är inte utan skuld. Planerna på att göra så här har inte varit obekanta för Volvo, tvärtom, säger Hagman.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Fakta Lear Corporation:
Omsättning 9100 miljoner dollar
60 000 anställda varav 3500 i Sverige
1997 räknade Bengtsfors kommun ut att Lear stod för vart sjunde jobb totalt i kommunen och vart tredje jobb i tillverkningsindustrin
Källa: Göteborgsposten

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

   7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

  • Läs även...

   Många unga mår dåligt på jobbet

   Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.