Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lear lägger ned i Bengtsfors: Volvo är inte utan skuld

Publicerad 18 mars 1999, kl 12:00

Lear lägger ned i Bengtsfors:
"Volvo är inte utan skuld"

På onsdagen kom beskedet de anställda fruktat. Bengtsfors största arbetsgivare Lear Corporation flyttar bilstolstillverkningen till Göteborg och 860 personer mister sina jobb.

- Det är en katastrof för Bengtsfors. Jag kommer själv därifrån och har en syster som jobbar på fabriken. Jag jobbade också där en kort tid. Lear tog över från Volvo och det kan man tycka vad man vill om, men det blev ingen förbättring, det är ett som är säkert, säger Thomas Hagman, SIF:s regionchef i Trollhättan.
Det var 1991 som Lear tog över fabriken i Bengtsfors efter Volvo. Före en tid sedan kom beskedet att sömnaden ska flyttas till Portugal och Thailand, och nu bilstolstillverkningen till Göteborg. Företaget säger att man vill spara pengar genom att flytta närmare kunden – Volvo. Metallklubben har räknat ut att 860 jobb i Bengtsfors motsvarar 35 000 jobb i Göteborg.
- Det kan nog stämma. Det är ett enormt perspektiv. Jag tror inte vi kan föreställa oss vad det skulle innebära om detta drabbade Stockholm eller Göteborg.
Många anställda anser att Volvo har ett ansvar för sina gamla medarbetare, och bitterheten är stor gentemot den gamla ägaren som hyr ut lokaler i Torslanda åt Lear. SIF-klubbens ordförande på Volvo, Lennart Thörnblom, kan i viss mån dela kritiken.
- Jag tycker att Volvo har ett moraliskt ansvar. Andemeningen när man sålde fabriken till Lear var inte att flytta verksamheten till Göteborg. Andemeningen var att få en så bra underleverantör som möjligt med rimliga priser och bra organisation. Man kan alltid diskutera hur moralen ser ut, men det är olika intressen som krockar i det här fallet. Vilka löften som gavs vid övertagandet vet inte jag.
Rykten gör gällande att Lear redan har byggt upp en parallell produktionskapacitet i Volvos lokaler i Torslanda.
- Hemlighetsmakeriet verkar mycket konstigt. Lear har skött det dåligt, men jag har svårt att ha en bestämd uppfattning i ena eller andra riktningen. Risken finns i och med det här att Volvo får bära hela hundhuvudet. Det är synd för det är Lear som har ansvaret, allt man har försökt att dölja, säger Thörnblom.
SIF-klubbens ordförande på Lear, Ingemar Knutsson, bekräftar att de anställda känner sig förrådda av företaget.
- Vi förstår att konkurrensen är hård i vår bransch, men vi känner oss väldigt lurade och det är nog det som förbittrar oss mest.
De anställda i Bengtsfors har dock inte gett upp ännu. Genom förhandlingar och med hjälp utifrån hoppas man kunna påverka företaget.
- Det är inget lätt företag att påverka. Jag tror tyvärr man får räkna med en nedläggning.
- Lear får ta smällen fullt ut, men Volvo är inte utan skuld. Planerna på att göra så här har inte varit obekanta för Volvo, tvärtom, säger Hagman.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Fakta Lear Corporation:
Omsättning 9100 miljoner dollar
60 000 anställda varav 3500 i Sverige
1997 räknade Bengtsfors kommun ut att Lear stod för vart sjunde jobb totalt i kommunen och vart tredje jobb i tillverkningsindustrin
Källa: Göteborgsposten

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.