Annons
Annons

Ledarnas a-kassa kränkte föreningsrätten

Publicerad 15 oktober 2014, kl 10:22

Det fackliga engagemanget irriterade arbetsgivaren - Ledarnas a-kassa - som ville säga upp klubbordföranden. Nu har kassan medgett kränkning av föreningsrätten.

I maj bildade Unionen klubb på Ledarnas a-kassa. Ett beslut som inte enbart togs emot med blida ögon från arbetsgivarens håll. Man började bland annat tvista om de förtroendevaldas rätt till facklig tid och hur och var tiden skulle förläggas rent fysiskt.

Klubbens ordförande noterade också en förändring i sättet arbetsgivaren behandlade honom. Han fick endast minimal löneökning vid den årliga lönerevisionen och fick en varning för olovlig frånvaro när han medverkat vid en central förhandling med arbetsgivaren.

Under våren kallade a-kassan till förhandling angående en påstådd arbetsbrist och föreslog att en avtalsturlista skulle träffas där två av tre klubbmedlemmar, inklusive klubbordföranden skulle sägas upp. Unionen avvisade förslaget eftersom man ansåg att den egentliga orsaken var medlemmarnas fackliga uppdrag.

- Unionen menar att skälet till uppsägningen är medlemmens fackliga uppdrag och att arbetsgivaren kränkt hans föreningsrätt genom att säga upp honom, säger Susanne Forssman, som är förbundsjurist på Unionen.

Trots att Unionen sade nej till avtalsturlistan sades klubbordföranden upp och den fackliga verksamheten som bara varit igång ett år lades ned. Uppsägningen ogiltigförklarades samma dag och Unionen stämmer nu Ledarnas a-kassa för både föreningsrättskränkning och turordningsbrott på sammanlagt 250 000 kronor.  
 
Nu har dock Ledarnas a-kassa medgett att man sagt upp Unionenmedlemmen på grund av hans fackliga uppdrag och får betala skadestånd.

- Ärendet är komplicerat. Arbetsgivarparterna har valt att medge talan för att kunna avsluta anställningen i enlighet med vad som stadgas i LAS, säger Sven Rosqvist, som för arbetsgivarens talan i Arbetsdomstolen.

Kommentarer

Övriga klubbmedlemmar lär ju inte frivilligt ställa upp förtroendevalda i fortsättningen. Man undrar stillsamt hur avtalsturlistan motiverades..

Se där en akassa som verkligen står fri från fackligt inflytande!

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-11-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket kritiskt till Volvos varsel

  Om en månad kommer vårens varsel på Volvo Cars att verkställas. Den bakomliggande orsaken är nya kompetensbehov. Ett misslyckande, anser Unionenklubben enligt vilken företaget borde ha satsat mer på kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.