Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Delegera mera - på rätt sätt

Om du är chef och nästan sliter ihjäl dig på jobbet kan det vara dags att börja delegera. Det betyder inte att du ska beordra dina medarbetare att hämta kaffe eller utföra allt du själv tycker är tråkigt. För ett lyckat delegerande krävs långsiktigt arbete där du låter alla medarbetare växa och ta eget ansvar. På så vis blir ni alla vinnare.
Anita Täpp Publicerad 19 december 2017, kl 15:06
Pressmaster/Colourbox.com
För att överleva som chef är det viktigt att delegera arbetsuppgifter. Gör du det på rätt sätt kan de dessutom få medarbetarna att växa. Pressmaster/Colourbox.com

Delegering får aldrig handla om att du som chef bara ska bli av med tråkiga saker på din ”att-göra-lista” eller att du endast lämnar över uppgifter till medarbetarna när du sitter i en pressad situation. Det menar ledarskapsexperten Malin Trossing.

– Ska det bli bra måste du se delegerandet som en investering på längre sikt där det först gäller att lära känna och träna upp folk i din omgivning så att ett antal medarbeta kan avlasta dig när det behövs.

– Chefen måste inse att arbetsgruppen är kärnan i verksamheten och att det därför är bra att medarbetarna klarar så mycket som möjligt själva. Att delegera är ett jättebra tillfälle för dem som vill ha nya utmaningar, växa och pröva nya uppgifter utan att byta tjänst. Vilket är bra både för gruppen och för en själv som chef.

För att få med sig medarbetarna på tåget gäller att de själva ser det som värdefull kompetensutveckling där de får stöd av en peppande, utvecklande och tålmodig chef som inte heller kräver att allt genast blir perfekt.

– Vilken attityd du har som chef är alltid viktigt. Att du har förstått att ditt enda existensberättigande är medarbetarna och att din uppgift är att se till att de mår bra och kan göra ett bra jobb. Lyckas du med det och att delegera på rätt sätt får du mindre att göra och kan i stället ta på dig fler och andra arbetsuppgifter av din egen chef, säger Malin Trossing.

För att få till ett lyckat delegrande gäller också att presentera det på ett bra sätt för arbetsgruppen.

– Förklara att tanken är att ni ska jobba på ett smartare sätt, där alla hjälps åt samtidigt som alla kan bli mer självständiga. Att ni ska växa som grupp. Då blir det viktigt även för medarbetarna.

Om du som chef har stort kontrollbehov och inte kan låta bli att pilla i detaljer är det ingen mening med att delegera, menar Malin Trossing.

– Ofta handlar det om att du själv är så stressad att du inte vågar låta dina medarbetare pröva att göra på ett annat sätt än du själv är van vid. Din första uppgift är då att lära dig säga nej till för många arbetsuppgifter från din egen chef. Sedan kan du bli en lugnare chef som vågar låta medarbetarna pröva att lösa uppgifter på sitt eget sätt med målet att ta mer eget ansvar. Vilket alla tjänar på, säger Malin Trossing.

 

Så kommer du igång med delegerandet

Om du inte har börjat delegera därför att du inte vet hur du ska göra? Här är en lista som kan ge hjälp på traven. Ett tips är att sedan gå igenom den regelbundet samtidigt som du frågar dig vad bara du själv kan göra och hur du kan delegerar resten. Sannolikt hittar du då allt mer som kan delegeras.

Små uppgifter:
Att boka hotell och flygresor eller anmäla dig till en konferens och lägga in det i din kalender tar normalt inte så lång tid. Men det kan ändå göra att du tappar fokus på dina övriga arbetsuppgifter. Kanske är en medarbetare villig att ta hand om den här sortens uppgifter när du hamnar i ett pressat läge framöver?

Tråkiga uppgifter: 
I ditt jobb ingår säkert också arbetsuppgifter som är mindre roliga, då du känner att du inte får använda din tid på bästa sätt. Kanske avskyr du exempelvis att göra kalkylark på datorn? Tänk då på att det kan finnas Excelfrälsta medarbetare.

Tidskrävande uppgifter:
Även om det handlar om en uppgift som du själv måste ta ansvar för är det inte säkert att du behöver göra hela jobbet själv. Kanske kan en medarbetare göra den första och största delen av researchen innan du sedan godkänner och slutför den, eller ger instruktioner för nästa steg?

Läraktiga uppgifter: 
Även uppgifter som till en början kan verka komplicerade att delegera, eftersom de ändå ska innehålla fakta som du själv måste bistå med, kan ofta delegeras om du bidrar med kvalitetssäkring och ett slutligt godkännande. Det kan exemelvis handla om underlaget till den uppdatering som hela arbetsgruppen får på kontorets månadsmöte. 

Uppgifter du själv är dålig på:
Om varken du eller dina medarbetare är särskilt bra på en uppgift kan det vara bättre att delegera den till en extern expert. Ska du exempevis hålla ett anförande utanför din egen organisation kan en professionell designer hjälpa dig att göra en visuellt snygg PowerPoint-presentation.

Oväntade akuta uppgifter:
Ibland händer något oväntat som gör dig ännu mer stressad inför en deadline på jobbet. Kanske har du glömt din laptop på ett flygplan och måste därför ringa till flygplatsen för att kontrollera om laptopen har hittats? Då är det bra om du redan har gjort upp med en medarbetare om att denne kan avlasta dig i en liknande situation.

Tipsen i listan är hämtade från Harvard Business Review.

Ledarskap

7 vägar till hjärnsmart ledarskap

Strukturerade arbetsdagar, pauser och ett psykologiskt tryggt arbetsklimat. Här är sju sätt att skapa en effektiv arbetsplats där medarbetarnas hjärnor trivs.
Publicerad 3 maj 2024, kl 06:04
Hjärnsmart. En kvinna håller upp en skylt med en tecknad hjärna på. Glad.
Med en hjärnsmart arbetsmiljö skapas förutsättningar för större kreativitet och mer välmående medarbetare. Foto: Colourbox.

Värna psykologisk trygghet i gruppen

Vi jobbar som bäst när vi känner oss trygga och sedda, i ett accepterande arbetsklimat. Ett sätt att uppnå det är att mjuka upp hur ni kommunicerar och ställer frågor. Som chef kan du börja veckomötet med en runda där alla får berätta om sina uppgifter i stället för att fråga om det är någon som behöver hjälp. Det visar att du förutsätter att alla ibland behöver ett bollplank.
 

Minska bruset

Ljudbrus och visuellt brus stör vår koncentration. Det kan vara kollegor som pratar om helgen eller någon som rör sig vid skrivbordet mittemot. Skapa arbetszoner anpassade för olika arbetsklimat, där medarbetarna kan välja mellan att jobba ostört eller i miljöer där man kan prata i grupp. Investera i särskilda bås för telefonsamtal och i headset av god kvalitet om avskildhet inte är möjlig på kontoret.
 

Utnyttja solljuset

Hjärnan är oftast som mest fokuserad på morgonen och förmiddagen. Börja dagen med uppgifterna som kräver mest fokus. Spara rutinmöten och mejlkorgen till eftermiddagen. Solljus gör oss produktiva så sitt gärna nära ett fönster och jobba. Uppmuntra medarbetarna att gå ut en sväng under lunchen.
 

Dela upp dagen efter uppgifter

Småjobbar du konstant utan att bli riktigt färdig? Hjälp hjärnan genom att gruppera uppgifter som kräver liknande fokus i olika sjok. Dela upp dagen i två timmar med mejlande och mötesbokning, två timmar fokuserat idéarbete och två timmar administrativt jobb. Eller använd pomodorometoden med fokuserat arbete i 25 minuter följt av 5 minuters paus. Till större projekt: avsätt hela dagar till en sak, ge dig och medarbetarna tid att kläcka de bästa idéerna och hinna tänka färdigt.
 

Skapa stunder utan pling

Mobilen och mejlaviseringar är stora fokustjuvar. Våra hjärnor älskar notiser, de ger oss dopaminkickar som gör det svårt att avstå frestelsen att kolla vad som plingade. Sätt gemensamma och tydliga riktlinjer för när och hur ni ska använda mobiler eller mejl på jobbet. Testa att ha några bestämda timmar där ni kollektivt loggar ut från mejlen och lägger undan telefonen för att lägga allt fokus på de mest koncentrationskrävande uppgifterna. Som chef är det viktigt att vara drivande och stöttande i detta – det kan vara svårt som medarbetare att själv bestämma om och när man ska låta mejlen vara.
 

Var ett föredöme

Det är viktigt att visa att även du som chef kan stressa ned och ta paus. Skapa en trygg social miljö genom att prata med dina kollegor och visa att du är intresserad av att lära känna dem. Boka in föreläsare som visar hur man stressar ned med hjälp av andning eller meditation.
 

Ta hjärnpauser med bra kvalitet

Hjärnan mår inte bra av att vara påslagen åtta timmar i sträck. Det gör oss mindre kreativa och fokuserade och ger sämre sorterings- och prioriteringsförmåga. Då och då behövs en hjärnpaus – utan stimuli för hjärnan. Det kan räcka med att bara sitta och glo i tomma intet en stund för att hjärnan ska få vila, eller att ta med kaffekoppen till ett fönster och titta ut. Flera regelbundna hjärnpauser kan läggas in under dagen. Det kan låta ineffektivt, men det är precis tvärtom!

Källa: Gabriella Ringvall, förändringsledare, arbetsplatsstrateg och föreläsare.

Text: Vera Viksten.