Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Tillfällig chef? Så fixar du det!

Klämd mellan ledningen och medarbetarna. Att vara tillförordnad chef är en knepig position. Men jobbet innebär också möjligheter och utveckling.
Publicerad 23 mars 2017, kl 10:17
Illustration: Annika Huett
Fallrisken för den tillförordnade chefen är stor, men går med rätt strategi att minimera. Illustration: Annika Huett

En hopplös position med stort ansvar men ingen makt. Eller en spännande chans att prova en ny roll och att uträtta något viktigt?

Att acceptera ett tillförordnade och bli temporär chef kan innebära såväl stora möjligheter som höga risker.

I synnerhet är det ofta en knepig balansgång om du blir befordrad på din nuvarande arbetsplats och därmed blir chef över dina arbetskamrater. Plötsligt kan du bli den som ska ta itu med problem som ni tidigare pratat om i fikarummet. Ibland kan det också leda till att de forna kollegerna betraktar dig som en svikare och inte ger dig det stöd du behöver.

I värsta fall kan en tf chef bli en blek figur som är bakbunden av oklara direktiv från högsta ledningen och som samtidigt möts av krav från frustrerade medarbetare. Som att balansera på en knivsegg.

Ofta kan tillsättandet av en tf chef vara en nödlösning i väntan på något bättre, en tandlös galjonsfigur som kanske dessutom får i uppdrag att verkställa tuffa och impopulära beslut.

Men att bli tf chef måste inte enbart innebära ett kvalificerat självplågeri.

– Nej, det finns självklart även fördelar. Uppdraget är ofta tidsbegränsat, vilket kan ge kraft och energi att driva ett projekt mot en tydlig deadline. Dessutom har du möjlighet att prova en ny yrkesroll och kan se om du gillar den innan du eventuellt accepterar ett mer fast chefsjobb, säger Victoria Carlbaum, ledarskapsutvecklare på Hallberg & Carlbaum ledarskap.

Hon menar att de allra största fördelarna är att ett tillfälligt chefskap är en chans att påverka och förändra. Dessutom innebär det alltid en möjlighet till personlig utveckling.

– Allt ledarskap handlar i grund och botten om att skapa relationer och att lära känna sina egna styrkor och svagheter. Det är till och med en skyldighet för en chef att reflektera och göra en självrannsakan, vilket i sin tur är lärorikt och utvecklande.

För att lyckas i den ofta knepiga positionen som tf chef framhåller Victoria Carlbaum att det är viktigt att avgränsa uppdraget ordentligt. Ett sätt är att tänka som en projektledare och göra en tydlig avgränsning av vad som är realistiskt att uppnå och vad du förväntas leverera.

– Annars är det risk att du tar dig vatten över huvudet och i värsta fall drunknar i diffusa krav och uppgifter, säger Victoria Carlbaum. 
 

6 BRA SÄTT ATT UNDVIKA OBEHAG

Släpp taget om det du inte kan påverka. Det kan vara frustrerande att se utvecklingsmöjligheter som du inte har tid eller mandat att ta itu med. Försök att acceptera vad du kan påverka och när du ska släppa taget.

Förvärva mandat. Det är naturligtvis viktigt att ledning och högre chefer ger dig beslutsrätt. Men kanske ännu mer väsentligt är att du skaffar dig mandat underifrån.

Bygg relationer. Fundera på hur du ska knyta an och bygga relationer till medarbetarna. Gör inte misstaget att tänka att det inte spelar någon roll eftersom ditt uppdrag ändå är tidsbegränsat.

Träd fram. Våga visa vad du går för och ta plats. Det är lätt att bli alltför defensiv, men samtidigt är det naturligtvis viktigt att visa ödmjukhet. Låt inte dina medarbetare bli ledarlösa.

Kolla av. Gör regelbundna avstämningar. Be att få återkoppling både från chefer och från medarbetare. Hur är stämningen? Vad är bra? Dåligt? Fråga så att du verkligen förstår, säg till exempel: ”Uppfattade jag rätt när …?”. Glöm inte att själv ge feedback.

Lova inte mer än du kan hålla. Var inte övermodig och tro att du kan uträtta storverk på kort tid. Då riskerar du att underminera ditt förtroende och inte minst att köra slut på dig själv.

Fler av Victoria Carlbaums tips i faktarutan.

 

Gertrud Dahlberg

Victoria Carlbaums tips

INNAN DU TACKAR JA

  • Vad är uppdraget? Be att få en extremt tydlig uppdragsbeskrivning.
  • Exakt vad förväntas du leverera?
  • Vem har det yttersta ansvaret? Är det du eller någon annan?
  • Till vem ska du rapportera?
  • Vem vänder du dig till när du behöver stöd?
  • Vilka är tidsramarna?
  • Hur ser nuläget ut? Finns det konflikter? Vilket stöd och/eller motstånd finns?
  • Att bli en bra chef handlar om träning. Är du beredd att träna och är du villig att lära?

TÄNK SÅ HÄR VID EN OMORGANISATION

Det är vanligt att en tillförordnad chef tillsätts när ett företag ska genomgå stora och kanske jobbiga förändringar.

  • Se till att avgränsa uppdraget in i minsta detalj. Se det som att du går in i en projektledarroll och ta reda på exakt vad som är början, slutet och målet med projektet.
  • Utgå alltid från nuläget. Hur ser det ut? Hur ser andra på saken? Ju rörigare läget är, desto viktigare är kraven på tydlighet.
  • Känns framtiden oviss? Tänk som en kapten i dimman! Även om du bara har en sikt på några meter så kan du åtminstone navigera framåt den lilla sträckan.

TRE BRA SAKER MED ATT VARA TILLFÖRORDNAD

  • Du har stora möjligheter att genomföra projekt, även om de ofta är tidsbegränsade.
  • Det är en strålande chans för dig att få reda på om du gillar såväl uppdraget som företaget eller organisationen.
  • Du kommer garanterat att utvecklas personligen. Allt ledarskap handlar om att bygga relationer och inte minst om att lära känna sig själv – få koll på sina svagheter och styrkor samt att förstå hur man kan växa som människa.

NÄR DU BLIR CHEF ÖVER TIDIGARE KOLLEGOR

  • I bästa fall är du redan en informell ledare. Det är ett önskeläge, för då har du redan respekt från alla parter.
  • Acceptera att du kommer att befinna dig i ett annat läge. Du är nu arbetsgivarens representant. Samtidigt är du ett språkrör för dina tidigare arbetskamrater gentemot de högre cheferna.
  • I värsta fall kan gruppen se dig som en svikare, vissa kanske är avundsjuka på din befordran.
  • Relationer kommer att förändras. Nu ska du lönesätta och stötta medarbetarna att komma ur sina komfortzoner. Det kan kännas ensamt med distansen som uppstår.
  • Hitta nya bundsförvanter. Sök dig till nätverk med människor som har samma position.
  • Fråga medarbetarna vad som fungerar bra och dåligt.
Ledarskap

Sofie Allert: ”Alger är framtidens råvara”

Hon är algnörden och ingenjören som byggt en unik havsfabrik på västkusten. Vd:n Sofie Allert vill revolutionera hudvården, öka lagringskapaciteten hos batterier och boosta omställningen med kiselalger.
Elisabeth Brising Publicerad 26 april 2024, kl 06:02
Sofie Allert, vd, Swedish Algae Factory.
Bara kör, tänk inte så mycket, säger Sofie Allert, entreprenör och vd för Swedish Algae Factory. Hon märker när hon rekryterar att kvinnor ofta har en tendens att säga: "Det här klarar nog inte jag, medan män säger: det här kan inte jag än - men snart."

Hur kom du på att sälja algskal?

– Jag gjorde ett arbete om alger på bioteknikprogrammet och blev algnörd på kuppen. Alger är framtidens råvara. Vart femte andetag är skapat av kiselalgers syreproduktion. Arten har ett unikt skal som vi utvinner. Om ingen annan gör det får väl jag sälja materialet, tänkte jag. På Chalmers entreprenörskola träffade jag professor Angela Wulff och vi startade ett forskningsprojekt som sedan blev Swedish Algae Factory.

Algfabriken Swedish Algae Factory.
Algodling på land. Foto: Swedish Algae Factory

Vad gör ni i algfabriken?

– Vi odlar kiselalger, som är en sorts mikroalger, i ett växthus i Kungshamn. Vårt varumärkes produkter säljs framför allt till hudvårdsindustrin som alternativ till mikroplaster och kemiska UV-filter, det finns till exempel i solskydd och fuktgivande ansiktsprodukter. Globalt har vi över 50 hudvårdsföretag som kunder.

Berätta om ert hållbarhetstänk.

– Vi har i nuläget en produktionskapacitet på 250 kilo per år. Materialet har låg densitet och det krävs bara 0,1 gram i en deciliter hudvårdsmedel till exempel. Vi strävar mot en så cirkulär produktion som möjligt. Näringen till fabrikens odling kan förhoppningsvis snart tas från avfallsvatten från den landbaserade fiskodlingen Smögenlax. Koldioxid från Absolut Vodkas produktion ger i dag näring till algerna.

Sofie Allert.
Sofie Allert. Foto: Nicke Messo

Hur är du som chef?

– En nästan irriterande stor optimist. Dyker det upp ett problem ser jag bara möjligheter att bli bättre. Vi har haft många utmaningar – vår anläggning höll på att rasa, algerna slutade växa, men vi löste alla problem på ett bra sätt i slutändan. Jag är passionerad för det vi gör och gillar att inspirera andra att göra sitt bästa på jobbet.

Vad har du för tips till andra unga ledare?

– Bara kör, tänk inte så mycket. Våga tro och satsa. Jag märker ofta när jag rekryterar att kvinnor har tendens att tänka ”det här klarar jag nog inte”, medan män i stället säger: ”Det här kan inte jag än – men snart.” Vill man ha barn får man se till att välja en partner som tycker att det är viktigt att dela på föräldraledighet och sådant. Det har jag.

Hur ser framtiden ut?

– Vår råvara testas av kommersiella aktörer inom flera olika branscher. Kiselalgsskal har visat sig kunna öka kapaciteten i litiumjonbatterier och solpaneler, de prövas som ingrediens i sårvård och biofiltrering. Men det kräver en större algproduktion. Än så länge drivs vi av bidrag, lån och riskkapital, men vi ser att det finns potential att bli vinstgivande inom två år.

Vad har du personligen för relation till havsmiljön?

– Jag är gammal simmare som gillar dykning och brinner för miljöfrågor. Jag känner frustration över att man i onödan släpper ut föroreningar som skadar hav, djur och växter och påverkar vår hälsa negativt. Det känns extra roligt att fokusera på hållbarhet nu när jag har barn som jag vill ska ha det bra efter mig.

SOFIE ALLERT

GÖR: Vd för Swedish Algae Factory med 17 anställda.

ÅLDER: 34 år.

BOR: Torslanda.

KARRIÄR: Bioteknisk ingenjör vid Chalmers, masterexamen i affärsutveckling och entreprenörskap, Chalmers entreprenörskola. Grundade Swedish Algae Factory 2016. Talare vid FN:s konferens för havsmiljö 2017, och The Nobel Week Dialogue 2018. Vinnare av Postcode Lotteries Green Challenge 2019. 

Förebild: Våra alger framförallt. Jag har även mycket släktingar som drivit eget, bland annat åkeri, snickeri och kalkningsverksamhet. 

Fritid: Hitta på saker med min tvååriga dotter och sambo. Dyka, simma, allt med havet.

Algfabriken Swedish_Algae_Factory.
Algfabriken Swedish Algae Factory. Foto: Swedish Algae Factory