Annons
 • Enligt en undersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det på grund av hög arbetsbörda. Foto: Colurbox

Ledig måndag ska minska jobbstressen

Publicerad 24 september 2018, kl 10:27

Känns det tungt att gå till jobbet på måndag morgon? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig på veckans första förmiddag.

För tre år sedan tog den unga reklamaren Matsuri Takahashi sitt liv efter att ha jobbat 100 timmar övertid månaderna innan. Självmordet klassades som ”karoshi” alltså död på grund av överarbete, vilket startade en diskussion om japanernas balans mellan fritid och jobb.

Regeringens senaste förslag för att få bukt på allt jobbande är enligt den brittiska tidningen The Guardian ”shining mondays” som går ut på att anställda får en ledig måndagsförmiddag, efter månadens sista helg, för att vila upp sig, vara med familjen och hinna med vardagens livspussel.


Foto: Colourbox

Idén kommer från ett tidigare försök att få japanerna att klocka ut tidigt på fredagar, för att få ut mer tid av helgen. Det försöket slutade dock i en besvikelse. När man gjorde en enkätundersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, så visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det. De tillfrågade företagen berättade också att de hade så mycket jobb i slutet av månaden att det var svårt att låta de anställda få extra fritid.

Nu återstår att se hur många företag som nappar på lediga måndagsförmiddagar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

  Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  Slimmade företag drabbar anställda

  Slimmade organisationer, ofta i kombination med eviga omorganisationer, leder till att tiden och orken tryter för många anställda. Tre av fyra tjänstemän upplever att de fått mer att göra på jobbet, visar Kollegas nya undersökning.

 • Läs även...

  Så hög sjukfrånvaro är det i ditt län

  Två av fem är sjukskrivna från jobbet på grund av psykisk ohälsa. Av alla län sticker Dalarna ut med högst andel psykiska diagnoser, visar en ny rapport från AFA-försäkring.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.