Annons
Annons
 • Enligt en undersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det på grund av hög arbetsbörda. Foto: Colurbox

Ledig måndag ska minska jobbstressen

Publicerad 24 september 2018, kl 10:27

Känns det tungt att gå till jobbet på måndag morgon? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig på veckans första förmiddag.

För tre år sedan tog den unga reklamaren Matsuri Takahashi sitt liv efter att ha jobbat 100 timmar övertid månaderna innan. Självmordet klassades som ”karoshi” alltså död på grund av överarbete, vilket startade en diskussion om japanernas balans mellan fritid och jobb.

Regeringens senaste förslag för att få bukt på allt jobbande är enligt den brittiska tidningen The Guardian ”shining mondays” som går ut på att anställda får en ledig måndagsförmiddag, efter månadens sista helg, för att vila upp sig, vara med familjen och hinna med vardagens livspussel.


Foto: Colourbox

Idén kommer från ett tidigare försök att få japanerna att klocka ut tidigt på fredagar, för att få ut mer tid av helgen. Det försöket slutade dock i en besvikelse. När man gjorde en enkätundersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, så visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det. De tillfrågade företagen berättade också att de hade så mycket jobb i slutet av månaden att det var svårt att låta de anställda få extra fritid.

Nu återstår att se hur många företag som nappar på lediga måndagsförmiddagar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  För lång väntan - fick rätt mot Försäkringskassan

  Närmare ett år. Så lång tid tog det för Försäkringskassan att fatta slutligt beslut om en Unionenmedlem skulle få sjukpenning eller inte. Oacceptabelt, skriver myndigheten om sin egen handläggning som JO-anmäldes.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.