Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Lena har fått sina pengar!

När arbetsgivaren fick klart för sig att rättegången verkligen skulle bli av kontaktade företaget genast Unionen och meddelade att man ville betala de pensionspengar som Lena hade rätt till.
- Jag är så jätteglad och lättad över att rättvisan har segrat, säger hon.
Anita Täpp Publicerad 12 december 2014, kl 11:52
Kvinna håller i informationsbroschyr om pension.
Efter att Unionens stämningsansökan skickats till arbetsgivaren fick Lena sina avtalade pensionspremier plus ränta. Foto: Jessica Gow/TT

Som Kollega tidigare berättat var Lena anställd som redovisningsassistent på en liten byrå i Stockholm när hon upptäckte att företaget inte betalade in de utlovade premierna till hennes tjänstepension.

Eftersom företaget inte hade kollektivavtal ingick inte någon kollektivavtalad tjänstepension i hennes anställning. I stället hade hon och arbetsgivaren kommit överens om att hon skulle få en individuell tjänstepension. Enligt anställningskontraktet skulle bolaget varje månad betala 750 kronor till en pensionsförsäkring.

Då Lena upplevde att det rådde ett mycket dåligt arbetsklimat på arbetsplatsen vågade hon inte ta upp sina uteblivna pensionspremier med arbetsgivaren. Men sedan hon i somras sagt upp sig och vänt sig till Unionen för att få hjälp stämde förbundsjuristen Mikael Smeds arbetsgivaren i tingsrätten.

Kravet var att arbetsgivaren skulle betala de premier på sammanlagt 13 500 kronor som skulle ha betalats in till Lenas tjänstepension plus ränta och ersättning för rättegångskostnaderna.

Nu blir det ingen rättegång. För när tingsrätten skickat Unionens stämningsansökan till arbetsgivaren blev Mikael Smeds genast kontaktad av företaget.

- Arbetsgivaren har inte erkänt att man har gjort något fel utan meddelade bara att man inte ville tvista i saken och att man därför skulle betala det vi yrkade inklusive räntan till Lena. Det här går alltså inte att tolka som att vi eller medlemmen har fått rätt utan att det blev en slags förlikning, som är till hundraprocentig fördel för vår medlem, säger han.

Vad tjänade arbetsgivaren på att göra så här?
- Rättegångskostnaderna, förutsatt att vi skulle ha vunnit, liksom naturligtvis tid, resurser och sitt rykte.

Vad är ditt råd för att man inte ska hamna i samma situation som Lena?
- Att man tar kontakt med en ombudsman på Unionen om man upptäcker att arbetsgivaren inte har betalat in utlovade pensionspremier. De flesta sådana här ärenden brukar lösas på lokal nivå, vid lokala förhandlingar. Men då är det också bra att veta att innan vi förbundsjurister kan hjälpa någon så gör vi alltid en rättshjälpsbedömning. Att man får hjälp av en ombudsman betyder alltså inte att man automatisk får hjälp av oss eftersom vi först måste se att det finns en rimlig chans till framgång i så fall, säger Mikael Smeds.

- Sedan ska man också alltid försöka se till att man får en avtalad pensionslösning på papper när man anställs. Då har man mer på fötterna om det blir en konflikt om det sedan, så att ord inte bara står mot ord.

Lena är naturligtvis nöjd över att hon nu får sina pensionspengar.

- Det är sorgligt att det var tvunget att gå till en stämning i tingsrätten för att det här skulle bli bra. Men nu kan jag liksom bara strunta i det här bolaget, bara låta det som hänt passera och känna att ja, ja, det var ett mellansteg i livet och så lärde jag mig något av det, säger hon glatt. 

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.