Annons
Annons
 • Efter att Unionens stämningsansökan skickats till arbetsgivaren fick Lena sina avtalade pensionspremier plus ränta. Foto: Jessica Gow/TT

Lena har fått sina pengar!

Publicerad 12 december 2014, kl 11:52

När arbetsgivaren fick klart för sig att rättegången verkligen skulle bli av kontaktade företaget genast Unionen och meddelade att man ville betala de pensionspengar som Lena hade rätt till.
- Jag är så jätteglad och lättad över att rättvisan har segrat, säger hon.

Som Kollega tidigare berättat var Lena anställd som redovisningsassistent på en liten byrå i Stockholm när hon upptäckte att företaget inte betalade in de utlovade premierna till hennes tjänstepension.

Eftersom företaget inte hade kollektivavtal ingick inte någon kollektivavtalad tjänstepension i hennes anställning. I stället hade hon och arbetsgivaren kommit överens om att hon skulle få en individuell tjänstepension. Enligt anställningskontraktet skulle bolaget varje månad betala 750 kronor till en pensionsförsäkring.

Då Lena upplevde att det rådde ett mycket dåligt arbetsklimat på arbetsplatsen vågade hon inte ta upp sina uteblivna pensionspremier med arbetsgivaren. Men sedan hon i somras sagt upp sig och vänt sig till Unionen för att få hjälp stämde förbundsjuristen Mikael Smeds arbetsgivaren i tingsrätten.

Kravet var att arbetsgivaren skulle betala de premier på sammanlagt 13 500 kronor som skulle ha betalats in till Lenas tjänstepension plus ränta och ersättning för rättegångskostnaderna.

Nu blir det ingen rättegång. För när tingsrätten skickat Unionens stämningsansökan till arbetsgivaren blev Mikael Smeds genast kontaktad av företaget.

- Arbetsgivaren har inte erkänt att man har gjort något fel utan meddelade bara att man inte ville tvista i saken och att man därför skulle betala det vi yrkade inklusive räntan till Lena. Det här går alltså inte att tolka som att vi eller medlemmen har fått rätt utan att det blev en slags förlikning, som är till hundraprocentig fördel för vår medlem, säger han.

Vad tjänade arbetsgivaren på att göra så här?
- Rättegångskostnaderna, förutsatt att vi skulle ha vunnit, liksom naturligvis tid, resurser och sitt rykte.

Vad är ditt råd för att man inte ska hamna i samma situation som Lena?
- Att man tar kontakt med en ombudsman på Unionen om man upptäcker att arbetsgivaren inte har betalat in utlovade pensionspremier. De flesta sådana här ärenden brukar lösas på lokal nivå, vid lokala förhandlingar. Men då är det också bra att veta att innan vi förbundsjurister kan hjälpa någon så gör vi alltid en rättshjälpsbedömning. Att man får hjälp av en ombudsman betyder alltså inte att man automatisk får hjälp av oss eftersom vi först måste se att det finns en rimlig chans till framgång i så fall, säger Mikael Smeds.

- Sedan ska man också alltid försöka se till att man får en avtalad pensionslösning på papper när man anställs. Då har man mer på fötterna om det blir en konflikt om det sedan, så att ord inte bara står mot ord.

Lena är naturligtvis nöjd över att hon nu får sina pensionspengar.

- Det är sorgligt att det var tvunget att gå till en stämning i tingsrätten för att det här skulle bli bra. Men nu kan jag liksom bara strunta i det här bolaget, bara låta det som hänt passera och känna att ja, ja, det var ett mellansteg i livet och så lärde jag mig något av det, säger hon glatt. 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Facket tar fajt för tjänstepension efter 65

  Du som fortsätter jobba efter 65 får inte längre pengar insatta till din tjänstepension. Fel, anser facket som inlett förhandlingar med arbetsgivarsidan för att få till en ändring.

 • Läs även...

  Skuld vid diskriminering ska klargöras

  Arbetsgivare ska inte kunna köpa sig fria från anklagelser om diskriminering. Det har EU-domstolen slagit fast. Men avgörandet kan även försvåra möjligheterna att komma överens i domstol anser Unionen.

 • Läs även...

  Många missar ersättning vid arbetsskada

  Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka kopplat till jobbet måste du själv ansöka om ersättning. Men det är det få som vet om och många går därför miste om ersättning de har rätt till.

 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

  Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget.

 • Läs även...

  Konflikt om kontor ledde till avsked

  Att äga en del av det företag man jobbar på betyder inte att man sitter säkert som anställd. En Unionenmedlem som också var delägare och styrelsemedlem, blev avskedad av sin medgrundare under en bitter konflikt.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.