Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Lika lön – om 118 år

Allt fler kvinnor tar plats på universitet och arbetsmarknad världen över. Men det syns inte i lönekuverten. Trots att det i många länder är fler kvinnor än män som utbildar sig tar det i nuvarande takt 118 år innan en kvinna tjänar som en man. Det visar en rapport från World Economic Forum.
Linnea Andersson Publicerad 19 november 2015, kl 12:43
Fredrik Sandberg / TT
Hur mycket är en kvinnans utbildning och arbete värt jämfört med en mans? I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för nio år sedan. Fredrik Sandberg / TT

Sedan 2006 har en kvarts miljard kvinnor tagit steget ut på den globala arbetsmarknaden, men lönegapet är fortsatt stort. I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för ett årtionde sedan, medan männens löner näst intill fördubblats under samma period. Det visar Global Economic Forums (WEF) årliga Global Gender Gap-rapport, som släpptes under onsdagen.

På nio år har det ekonomiska gapet mellan könen minskat med tre procent. I den takten kommer det att dröja 118 år, eller till år 2133, innan klyftan är helt överlappad.

Samtidigt har utbildningsskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 22 procent. I 97 länder som ingår i rapporten är visserligen fler kvinnor än män inskrivna på universiteten, men det är bara 68 länder där kvinnor dominerar den yrkesutbildade arbetskraften och endast fyra länder där kvinnor utgör en majoritet av landets ledare.

Norden, förutom Danmark, toppar WEF:s jämställdhetsindex. Irland är det icke-nordiska land med bäst placering, på en femteplats.

De enda utomeuropeiska länderna på topp 10 är Rwanda (6), Filippinerna (7) och Nya Zeeland (10). USA tappar åtta placeringar och hamnar på 28:e plats.

Jämställdhet tio-i-topp:
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
6. Rwanda
7. Filippinerna
8. Schweiz
9. Slovenien
10. Nya Zeeland

Läs hela rapporten här.

Global Gender Gap Report

World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.

145 länder ingick i årets index som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.

Wikipedia & World Economic Forum

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström