• Hur mycket är en kvinnans utbildning och arbete värt jämfört med en mans? I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för nio år sedan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lika lön – om 118 år

Publicerad 19 november 2015, kl 12:43

Allt fler kvinnor tar plats på universitet och arbetsmarknad världen över. Men det syns inte i lönekuverten. Trots att det i många länder är fler kvinnor än män som utbildar sig tar det i nuvarande takt 118 år innan en kvinna tjänar som en man. Det visar en rapport från World Economic Forum.

Sedan 2006 har en kvarts miljard kvinnor tagit steget ut på den globala arbetsmarknaden, men lönegapet är fortsatt stort. I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för ett årtionde sedan, medan männens löner näst intill fördubblats under samma period. Det visar Global Economic Forums (WEF) årliga Global Gender Gap-rapport, som släpptes under onsdagen.

På nio år har det ekonomiska gapet mellan könen minskat med tre procent. I den takten kommer det att dröja 118 år, eller till år 2133, innan klyftan är helt överlappad.

Samtidigt har utbildningsskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 22 procent. I 97 länder som ingår i rapporten är visserligen fler kvinnor än män inskrivna på universiteten, men det är bara 68 länder där kvinnor dominerar den yrkesutbildade arbetskraften och endast fyra länder där kvinnor utgör en majoritet av landets ledare.

Norden, förutom Danmark, toppar WEF:s jämställdhetsindex. Irland är det icke-nordiska land med bäst placering, på en femteplats.

De enda utomeuropeiska länderna på topp 10 är Rwanda (6), Filippinerna (7) och Nya Zeeland (10). USA tappar åtta placeringar och hamnar på 28:e plats.

Jämställdhet tio-i-topp:
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
6. Rwanda
7. Filippinerna
8. Schweiz
9. Slovenien
10. Nya Zeeland

Läs hela rapporten här.

Global Gender Gap Report

World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.

145 länder ingick i årets index som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.

Wikipedia & World Economic Forum
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  ”Många gubbar tycker att hockey är för män”

  Hockeyspelaren och sportchefen Erika Grahm är väl insatt i jämställdhetsproblemen inom hockeyn. Trots de stora löneskillnaderna mellan damer och herrar menar hon att det först och främst är attityderna som behöver förändras.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.